Ett bibliotek i Storstockholm gick samman med en asylaktivistisk gruppering för att vid FN-dagen som ska utbilda om mänskliga rättigheter även passa på att normalisera islamistiskt förtryck. När kommunledningen fick nys om affischen stoppades den med hänvisning till att deras arbete ska vara fri från symboler som kan avskräcka folk.

Det är Värmdö bibliotek som inför FN-dagen den 24 oktober hade lanserat en kampanj i sociala medier med asylaktivistiska ’Välkommen till Värmdö’. En gruppering som styrs av tidigare miljöpartisten Ebba Hagander Mir.

LÄS ÄVEN: Skånsk kommun ”vill inkludera alla” – satsar på arabisk filmvecka

På affischen gjorde det skattefinansierade biblioteket reklam för en dag med samtal och workshop om mänskliga rättigheter. Men istället för att bildsätta kampanjen med en större FN-symbol valde biblioteket att istället fokusera utrymmet med en affischflicka iklädd slöja som täcker all hud utöver själva ansiktet.

Affischen som stoppades. Foto: Faksimil Facebook

När kampanjen uppmärksammades av Deshira Flankör (M) som är kommunstyrelsen ordförande i Värmdö tog hon kontakt med kommundirektören Cecilia Lejon som i sin tur talade med Fredrik Nornvall, chef för kultur och fritid.

Affischen beordrades att tas bort och en ny variant utan den slöjbärande flickan publicerades därefter i sociala medier.

– Jag ser att kommunens arbete ska vara fri från symboler som kan ge uttryck för förtryck, säger Flankör (M) till TV4.

Den nya affischen. Foto: Faksimil Facebook

’Mångfaldsexpert’: ”Otroligt skrämmande utveckling”

Den tidigare miljöpartisten Ebba Hagander Mir är grundare av Välkommen till Värmdö. Hon beskrivs som ”mångfaldsexpert” och driver även företaget Diversity Group som arbetar med att kartlägga och utveckla vissa typer av mångfald i svenska företag.

Hagander Mir är besvärad över att politiker stoppar hennes arbete med att normalisera islamistiskt förtryck.

– Det är en otroligt skrämmande utveckling att vissa personer inte får synas på bild, att kommunledningen griper in och ska ändra redan publicerat material, säger Hagander Mir till Nacka Värmdö Posten.

Ebba Hagander Mir. Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Kommun lyfte fram profeten Muhammeds födelsedag på reklamskylt – hävdar ”misstag” efter kritik