Kl 3 i natt svensk tid sker den första av tre debatter mellan president Donald Trump och Demokraternas kandidat Joe Biden. Inför debatten ska Bidens stab ha begärt en paus var 30:e minut, något som Trumps sida sagt nej till.

Debatten är traditionsenliga 90 minuter utan paus. Enligt uppgifter på tisdagen ska Bidens sida ha begärt en paus varje halvtimme, vilket fått ett nej från motståndarsidan. Begäran har gjort att det nu spekuleras vilt om skälet, där vissa menar att det är för att Biden ska kunna coachas alternativt för att han behöver en paus då hans hälsa vid upprepade tillfällen visat sig vara allt annat än optimal.

Enligt ytterligare uppgifter på tisdagen ska Trumps stab ha begärt att det inför debatten kontrolleras så att ingen av kandidaterna har någon typ elektronisk apparat i öronen för att på så sätt få instruktioner från någon utifrån. Detta ska Bidens sida ha vägrat att gå med på.

Tills nyligen har det spekulerats kring om Biden överhuvudtaget skulle delta i någon debatt mot Trump med partikollegor som avrått honom från att möta presidenten.

Biden har under de senaste månaderna gjort ett flertal framträdanden där det varit uppenbart att hans hälsa inte är den bästa. Han har också uppenbart läst sina uttalanden från en teleprompter och blandat ihop diverse årtal och andra uppgifter.

Första av tre

Nattens debatt är den första av tre. Nästa två hålls den 15 och 22 oktober. Joe Bidens vice presidentkandidat Kamala Harris möter också vice president Mike Pence i debatt den 7 oktober.

I lokalen kommer bara 80-90 personer att tillåtas på grund av pandemin så att social distansering kan följas. New York Times förutspår samtidigt att uppemot 100 miljoner tv-tittare kommer att följa debatten antingen på tv eller webben.

Sex teman

Ämnen som kommer att avhandlas är Trumps och Bidens meriter och kvalifikationer, högsta domstolen, coronakrisen, ekonomin, rasfrågor och våldsamheter i amerikanska städer samt presidentvalets legitimitet. Programledare är tv-ankaret Chris Wallace från Fox News.