På senare tid har det uppmärksammats stort att det är brist på passtider i Sverige. Det beror på att vissa individer bokat upp alla tider och sedan försöker sälja dessa köplatser. En person visade effekterna av detta med en bild som gick viral. Men nu har han anmälts av polisen som menar att hans bild är en ”påverkansoperation”.

Det var Paul Westin som tog bilden. Han jobbar som affärsutvecklare på Energimyndigheten och innan dess på Sveriges ambassad i Indonesien. Så här såg hans twitter-inlägg ut:

Polisen hävdar att bilden inte är sann utan att Westin ”väntat ut en bra bild”.

– Det finns alltid olika typer av påverkanskampanjer här i samhället för att man då ska misskreditera, skapa osäkerhet och tvivel framförallt mot våra myndigheter, säger Per Engström, nationell samordare för Polisen, till TV4.

Han fortsätter med att säga att de ser det som ett ”brottsligt angrepp” på Polismyndigheten som de kommer utreda och att personen som tog bilden ”nog kommer få ett besök av oss”.

Paul Westin säger att han blir paff av polisens reaktion och menar att det är viktigt att kunna ha en debatt i samhället.

– Det är viktigt i ett demokratisk samhälle att man kan ha en debatt och diskussion om hur myndigheter sköter sig. Men jag har inte haft något uppåt att destabilisera myndigheter. Det verkar ju helt barockt, säger han.

På twitter kommenterar Westin polisens anmälan ytterligare:

Bortprioriterar brott

Polisens anmälan mot Westin sker samtidigt som polisen nyligen gått ut och sagt att ”mindre brott” nu måste nedprioriteras på grund av passkaoset.

– Vi drar inte ner på hot mot liv och hälsa, men vi kommer att få skära ner lite. Så de som blir utsatta för mindre brott får vi prioritera ner, sa Thornberg nyligen.

Reaktionerna på polisens anmälan och utredning av Westin är inte nådiga. En person tar just upp detta med prioriteringar av polisens resurser:

En person får ”sovjetvibbar”:

En annan menar att polisen sjunker till en ny låg nivå:

Lars Lundbäck menar att det är uppenbart att kritiken som Westins bild innebär inte är riktad mot myndigheten, utan mot funktionen och att polisens agerande därmed blir absurd.

LÄS ÄVEN: Polisen prioriterar ned ytterligare brott