Bombdåd och skjutningar avlöser varandra i Stockholm den här veckan. På juldagen mördades en känd gängtopp i Rinkeby och nästföljande dagar har flerfamiljshus utsatts för både explosioner och skjutningar. Natten mot nyårsafton exploderade det återigen i ett flerfamiljshus. Samnytt kan berätta att måltavlan är gängkriminelle rapartisten Haval Khalil – dömd för att ha kidnappat rapartisten Einar.

Samtliga skjutningar och sprängningar den senaste veckan i Stockholm kopplas till mordet på 19-årige rapartisten Nils ”Einar” Grönberg. Dåden riktas mot personer som misstänks eller har dömts för våldshandlingar mot Einar som sedan mördades i oktober förra året. Polisen arbetar efter teorin att dåden är hämnd för hans död.

LÄS ÄVEN: Tonåringar rymde från HVB-hem – avlossade 30-tal skott i flerfamiljshus

Det var strax efter halv fyra på lördagsmorgonen som porten på Ervallakroken 11 i Rågsved blåstes ut. Ola Österling är polisens presstalesman och han uppger att det är omfattande skador på porten och splitterskador både på dörrar och fönster i närheten.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Se när gänget spränger flerfamiljshuset i Stockholm

Foto: Brottsplats Stockholm
Foto: Brottsplats Stockholm
Foto: Brottsplats Stockholm
Foto: Brottsplats Stockholm
Foto: Brottsplats Stockholm

Känd gangster och rapartist

På adressen bor en gängkriminell profil med kopplingar till ökända Vårbynätverket. Samnytt kan berätta att måltavlan är 27-årige Haval Khalili som har irakisk bakgrund.

LÄS ÄVEN: SR-hyllade Yasin och Haval döms för förnedringsrånet mot känd artist

Haval dömdes 2021 för inblandning i den uppmärksammade kidnappningen av rapartisten Nils ”Einar” Grönberg. Haval deltog i kidnappningen genom att lura ut Einar till den plats där han sedan hölls fånge och utsattes för ett förnedringsrån.

Gangstern straffades med fängelse i två år och sex månader och har nyligen släppts från fängelset. Detta efter att Kriminalvården har räknat av häktning och praxisrabatt.

T.v. Haval. T.h. Einár. Foto: Polisen/Faksimil Instagram

Haval är bland vissa kretsar även en välkänd rapartist med miljontals spelningar på Spotify och YouTube. Artistens musik glorifierar ett gängkriminellt liv med mord och narkotikahandel.

Statsradions favorit: ”Du har fett mycket självinsikt”

Statsradion har varit engagerade i att marknadsföra den gängkriminelle artisten. År 2020 uppmärksammade Samnytt att Haval fick en mysig fikaintervju i vilken statsreporter Erika Nielsen lös upp av beundran när hon talade med gangstern.

Några kritiska frågor om hans glorifierande av gängkriminalitet eller huruvida han har lämnat den kriminella banan dök inte upp. Vid ett tillfälle konstaterade hon även att gangstern har ”fett mycket självinsikt”. Efter att Samnytt uppmärksammade intervjun och Havals kriminelle leverne tog statsradion bort videon.

– Du är verkligen omtyckt, vet du det, framförde statsreportern för Haval i intervjun.

Skärmdump SR. Foto: Faksimil YouTube

LÄS ÄVEN: Intervju med poliser: ”Många områden är TOTALT förlorade”