Irakiska migranter med avslag i Finland släpptes in i Sverige utan gränskontroll. I Haparanda möttes de av Migrationsverkets bussar för vidaretransport till Boden där de kunde söka asyl och få boendeplatser. Migranternas representant: ”Vi hoppas att den svenska regeringen ska hitta en lösning för oss”.
Samhällsnytt var på plats i finska Torneå för att bevaka en demonstration som började kl. 11 i morse. Antalet nyfikna åskådare översteg antalet demonstranter som endast var 30-40 personer, de flesta från Irak, trots planer på att det skulle handla om upp till tusentals. Enligt aktionens talesperson Nuor Dawood kan det låga deltagandet förklaras dels av att en del redan har korsat gränsen tidigare, vilket Samhällsnytt var först att rapportera om, dels av att den finska polisen ”griper dem som kan misstänkas lämna landet.”

Tidigare har Dawood via sociala medier uppmanat barnfamiljer att delta i demonstrationen eftersom de ”behövs”. Dock hörsammade endast en barnfamilj uppmaningen. Resten av demonstrationen utgjordes av män mellan uppskattningsvis 20 och 40 år. Närvarande journalister valde dock att fokusera just på den enda barnfamiljen.

”Att kontrollera ID ingår inte i vårt uppdrag”

En brokig skara motdemonstranter, bestående av representanter från flera politiska partier och rörelser, befann sig också på plats. En man som visade sig vara en finländare hemmahörande i Kemi höll i en skylt med texten ”Welcome to Sweden”. Han förklarade för Samhällsnytt att han ville fira migranternas avresa mot Sverige på detta sätt. Flera migranter verkade dock inte förstå syftet med aktionen och fotograferade mannen som ett bevis på Sveriges gästvänlighet.

Flera polispatruller stod på den svenska sidan gränsen. Poliserna satte även upp kravallstaket vid övergångar till svensk mark. Syftet med dessa visade sig emellertid inte vara att stoppa migranterna utan att undvika trängsel. På den finska sidan befann sig en insatsstyrka som bland annat flög en drönare över folkmassan för att identifiera deltagarna.


Efter några ramsor som ”Iraq is not safe” och ”Stop deportations” började en större del av deltagarna med väskor att röra sig mot Haparanda. De närvarande svenska poliserna gjorde inga försök för att stoppa dem eller kontrollera deras id-handlingar. På en rak fråga svarade en av poliserna så här till Samhällsnytt:

-Vi är här för att se till att det inte blir bråk. De är fria att gå vart de vill annars. Det ingår inte i vårt uppdrag att kontrollera deras id-handlingar.

Migrationsverket skickade bussar för att hämta migranterna

Samtidigt blev det klart att Migrationsverket skickat ett antal bussar för att hämta migranterna och transportera dem till en mottagningsenhet i Boden, där de skulle få ansöka om asyl. Enligt närvarande personal från Migrationsverket stod även boendeplatser redo för migranterna. I en intervju med Samhällsnytt sa Amir Imad, en av migranternas representanter, att anledningen till att de väljer att ta sig till Sverige är att Finland inte längre är säkert för dem – därför att landet ”skickar flyktingar tillbaka”.

Har ni fått beslut i era asylärenden?

-Ja, men vi tror att de är fel.

Känner du till Dublinförordningen och till att den innebär att Sverige ska skicka er tillbaka till Finland så småningom?

-Ja, men vi hoppas att den svenska regeringen ska hitta en lösning för oss.

Som Samhällsnytt tidigare kunde avslöja kan asylvandrare med avslag i Finland stanna i Sverige i upp till flera år eftersom Dublin-proceduren tar lång tid. Flera migranter som Samhällsnytt pratade med uppgav att de hade fått avslag i två-tre instanser i Finland.

Migranterna vägrade att stiga på

En mindre trevlig situation uppstod när migranterna skulle stiga på Migrationsverkets buss. Flera av dem uppgav ha lämnat kvar sina väskor på asylboenden i Kemi vilket förklarades med att de inte visste om de skulle tillåtas passera. Polisens insatschef insisterade på att hela gruppen skulle åka med i samma buss eftersom bussen inte kan vänta.

Polisen lovade även att den skulle ombesörja väskornas leverans vid en senare tidpunkt – av polisen själv eller genom posten. Migranterna vägrade att acceptera denna lösning och ville vänta i en timme på plats tills väskorna skulle anlända från Kemi. Till slut gick polisen med på att en del migranter stannade kvar och väntade på sina väskor. En ny buss skulle skickas senare för att hämta och transportera även dem till Boden.

Mystisk man bakom demonstrationen

Samhällsnytt observerade även en person på demonstrationen som verkade styra de andra demonstranterna men samtidigt försökte undvika mediernas uppmärksamhet. Personen bar på en formell kostym med en liten irakisk flagga till skillnad från andra demonstranter. Den irakiske mannen verkade filma ansikten på demonstranterna och skicka bilderna till någon genom en videochatt. Mannen vägrade att prata med Samhällsnytt med hänvisning till att han endast kan tyska.  När Samhällsnytt tog hjälp av en person som kunde tyska ville dock mannen inte prata på det språket heller.

Demonstrationens talesman Nuor Dawood vägrade initialt att svara på frågor om personen men uppgav vid ett annat tillfälle för Samhällsnytt att mannen representerar en tysk frivilligorganisation som heter Babylon och som hjälper irakiska migranter. Dawood kunde inte förklara närmare vad hjälpen från organisationen bestod i, men förnekade bestämt att mannen skulle ha några kopplingar till irakiska myndigheter eller hade varit en av demonstrationens arrangörer. Detta trots att Samhällsnytt en halv timme tidigare kunnat se mannen förhandla med den svenska polisen om migranternas passage till Sverige medan demonstrationens Dawood stod bredvid i rollen som tolk. Mannen har ett tyskt pass och kunde därmed röra sig fritt mellan avspärrningarna.

Enligt uppgifter från svenska polisen har cirka 55 asylsökande korsat gränsen till Haparanda idag.