I sociala medier sprids bilder som visar hur ett naturområde i Västerbotten har förstörts och lämnats som en skrot- och soptipp efter ett tiggarläger. Samtidigt visar protokoll att kommunpolitiker bjudit in tiggarna till platsen och i flera år haft kännedom om situationen. Men trots detta och krav från den politiska oppositionen har Socialdemokraterna som styr kommunen varit ointresserade av att försöka lösa problemen.

Det var på onsdagen som Krister Andersson, bosatt i kommunen, publicerade ett tjugotal bilder på Facebook med texten: ”övergivna tiggarlägret i Dalkarsliden som vår lokaltidning Norran vägrar visa upp för allmänheten. Dela så att allmänheten får se hur vår natur blir behandlad”.

LÄS ÄVEN: BILDEXTRA: Så här ser naturen ut efter tiggarläger i Lidköping

Dalkarsliden även kallad ”gamla jordtippen” är ett område i det starka socialdemokratiska fästet Skellefteå. På bilderna som Andersson tagit syns resterna från vad som varit ett tiggarläger med övergivna skrotbilar, husvagnar, köksprodukter och annat avfall. Nedan ett axplock av bilderna:

Politikerna är medvetna men gör inget

I Skellefteå styr Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet. Det framgår av offentliga handlingar att politikerna i kommunen varit väl medvetna om situationen i skogsområdet sedan åtminstone år 2015.

I ett protokoll (sida 72) från kommunfullmäktige i Skellefteå kommun daterat 2019-12-17 svarar kommunstyrelsens ordförande, Lorents Burman (S), på en fråga ställd av Andreas Löwenhöök (M) om vem som tagit beslut om en illegal uppställningsplats för ”EU-migranter” i kommunen.


Burman tillsammans med sin partiledare, statsminister Stefan Löfven.

Burman slog i sitt svar fast att platsen ”sågs som en bra lösning av alla inblandade”. Men vem som faktiskt bär ansvar för situationen vill Burman inte uttala sig offentligt om när frågan tas upp i en intervju med lokaltidningen Norran (bakom betalvägg 2019-12-11). Burman slog ifrån sig eget ansvar och menade att ingen av hans underställda tjänsteman eller medstyrande kommunpolitiker heller har något ansvar för tiggarlägret. Detta trots att han själv konstaterar att politikerna var inblandade i att upplåta platsen för tiggarna:

”Jag är glad att jag inte sa nej”

I intervjun med Norran bagatelliserar Burman problematiken med tiggarlägret genom att jämföra skrotet och skräpet med bland annat kommuninvånarnas ”vedstaplar”. Han deklarerar också att han är ”glad än idag att jag inte sa nej när jag hörde förslaget på en uppställningsplats”.

I kommunfullmäktige kallar den lokala S-profilen lösningen med tiggarlägret för ”praktisk och bra” eftersom det enligt honom inte har rapporterats några ordningsstörningar. Därefter avfärdar han kritiken med att de som kritiserar den sanitära olägenheten i området bara är främlingsfientliga människor som inte vill se rumänska tiggare i kommunen.

Det framgår även av protokollet att Burman för snart ett halvår sedan lovade att de övergivna skrotbilarna och annat obehörigt avfall skulle forslas bort från platsen. Men trots löftet har ingenting hänt.

Samhällsnytt har utan framgång sökt Burman över telefon för en kommentar om hur han ser på det faktum att det snart gått ett halvår sedan han meddelade att området skulle rensas upp. Vidare vill vi veta om S-toppen tycker att Skellefteåbor ska acceptera och vänja sig vid att träffa på den här sortens läger och naturförstörelse när de beger sig ut i skogen för friluftsrekreation.

Nej till avhysa migranterna

I slutet av april behandlade kommunfullmäktige en motion från Moderaterna om att avhysa migranter från tiggarläger i kommunen. Motionen fick stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Men förslaget röstades ned med siffrorna 24 mot 9. Det rapporterade Norran (bakom betalvägg 2020-04-28). Centerpartiet, som gjorde gemensam sak med S om att avslå motionen, motiverade det med att det handlar om ”humanism”.

Skellefteåbo: ”Ett fruktansvärt förfall”

Samhällsnytt har på torsdagen varit i kontakt med Skellefeåbon Krister Andersson över telefon för att få en bättre uppfattning om situationen i skogsområdet. Han berättar att det inte bara är det här området som är fyllt av avfall och skrot efter tiggare.

Tidigare på torsdagen besökte Andersson ett annat tiggarläger där det bor ett antal personer som fyllt naturområdet med avfall och skrot. Dessa personer berättade för Andersson att både polisen och vaktbolaget Securitas besökt lägret vid flera tillfällen, vilket tyder på att kommunen har kännedom om men valt att blunda för problemen.

Andersson berättar att de känslor som drabbar en när man besöker dessa platser är mycket starkare än vad bilderna kan förmedla.

– Känslan blir för mycket att ta in, känslan blir för intensiv när man ser vilket fruktansvärt förfall det är och att kommunen har vetat om det och låtit det fortgå som om det aldrig har hänt. Det är rent skamligt, säger Andersson.

”Plastpåseskatten räcker till för att sanera”

Flera personer har på Facebook kommenterat förstörelsen av skogsområdet. En av dem undrar hur kommunens politiker kan låta det gå så här långt medan en annan anser att de som skänker pengar till tiggare också bör hjälpa till att städa upp efter tiggarlägren.

En person skriver skämtsamt att ”kanske pengarna vi får in från plastpåseskatten räcker till för att sanera… OBS… ironi!”.Samnytt TV besökte tiggarläger

Förra året uppmärksammade Samnytt TV en grupp människor som på eget initiativ och med egna resurser satt igång att rensa upp efter ett tiggarläger i Järfälla i nordvästra Storstockholm. Samtidigt visade vår granskning att Järfälla kommun ljög om att man inte känt till lägret.

LÄS ÄVEN: Järfällabor kräver folkomröstning om tiggeri – tusentals underskrifter inlämnade till kommunen

authorimage