Enligt prognoserna kommer de rödgröna elpriserna att slå nya rekord i vinter och många får gå från hus och hem redan nu. För dem med elbilar väntar en prischock utan dess like och att ta till ett dieselkraftverk kan bli den billigare lösningen – åtskilliga kronor per mil billigare.

Elbilsägare kan vänta sig en svår vinter där laddning i bästa fall kan ske på natten och kommer bli avsevärt dyrare att köra än en bensinbil.

LÄS ÄVEN: Prischock väntar för elbilsägare i vinter

Enligt en prognos som Stockholms handelskammare tagit fram kommer elen med rörligt snittprisavtal att kosta över sju kronor per kWh i januari, vilket innebär att milkostnaden för en elbil kan landa på 15-20 kronor. Motsvarande bensinbil kommer kosta omkring 13 kronor per mil att köra med nuvarande bensinpris.

I nya beräkningar framgår att det kommer vara billigare att tillverka egen el av diesel än att köpa från elnätet.

Billigare producera egen el med diesel

Elpriserna har blivit så höga att det i vinter kommer löna sig att ladda elbilen med el från ett eget dieselkraftverk, konstaterar sajten Carup.

Ett dieselkraftverk förbrukar omkring 0,19 liter diesel per producerad kilowattimme. Trots det höga dieselpriset på drygt 24 kronor litern blir kostnaden för en producerad kilowattimme 4,80 kronor.

LÄS ÄVEN: Ny studie: Halva elpriset om Ringhals 1 och 2 inte stängts

Med nuvarande prognoser och priser skulle besparingen ligga på omkring sex kronor milen.