bilkörning

Foto: why kei whykei.

Inrikes

Bilmålvakters skulder större än tidigare känt – betalas av vanliga försäkringstagare

Publicerad 1/7/2019
Annons

Drygt 2,5 miljarder kronor. Så mycket ligger de så kallade bilmålvakternas skulder på i obetalda trafikförsäkringsavgifter som enskilda försäkringstagare istället får betala. Dessutom har de 1,9 miljarder i fordonsrelaterade skulder.

Trafikförsäkringsföreningen, TFF, är ett samarbetsorgan för trafikförsäkringsbolagen i Sverige och har i år identifierat personer som misstänks vara bilmålvakter. För att omfattas av en sådan misstanke krävs att man är skyldig mer än en halv miljon kronor i obetalda trafikförsäkringsavgifter, och man har påträffat 2 500 sådana personer.

Skulderna på 2,5 miljarder är större än man tidigare trott och innebär att TFF går med underskott vilket måste täckas av deras medlemmar – försäkringsbolagen.

– Det är en kostnad som hela försäkringskollektivet får bära, säger Kajsa Moström, informationschef på Folksam.

Hur mycket extra det blir per försäkringstagare har man inte räknat på.

– Sannolikt är det så att den här kostnaden transfereras ut till försäkringsbolagens slutkunder i deras premiesättning. Det är de plikttrogna premiebetalarna som får betala de avgifter som de här bilmålvakterna skulle ha betalt annars, säger Mats Olausson, vd för Trafikförsäkringsföreningen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons