Under lördagskvällen försökte en man tillskansa sig en bil på en parkeringsplats i Uppsala. Mannen attackerade därefter en polis och sköts då ihjäl av polisens kollega.

Vid cirka 19.30 under lördagskvällen beordrades en polispatrull till Gränbystaden i Uppsala. Anledningen var att någon försökt tvinga till sig en bil från en kvinna på en parkeringsplats i området.

Väl på plats attackerade mannen den ena polisen med ett vasst föremål, varefter den angripne polisens kollega avlossade verkanseld med sitt tjänstevapen mot gärningsmannen. Det rapporterar Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen.

– En gärningsman har försökt komma över en kvinnas personbil under rånliknande former. När poliser kommer till platsen är gärningsmannen kvar, och då blir en polis attackerad på ett allvarligt sätt med ett vasst föremål, han hugger mot överkroppen, säger Eronen till Aftonbladet.

Avled på sjukhus

Den attackerade polisen fördes till Akademiska Sjukhuset i Uppsala för vård och kunde lämna sjukhuset senare under kvällen. Gärningsmannen avled efter att ha förts till sjukhus.

Ett flertal anmälningar har upprättas, bland annat försök till mord. Platsen spärrades av för teknisk undersökning och Särskilda åklagarkammaren kommer att utreda skjutningen.

Det finns inga uppgifter om att den kvinna, vars bil gärningsmannen initialt var ute efter, kommit till skada.

Den döde har i skrivande stund ännu inte identifierats.