Birgitta - vid liv men dödförklarad av staten.

Birgitta fick brev från staten: ”Du är dödförklarad”

Delningar

47-åriga Birgitta från Nävekvarn utanför Jönköping var i somras med om en lätt Kafka-artad upplevelse. En dag i juni damp det ned ett brev i lådan från Skatteverkets folkbokföringsenhet där det stod att staten dödförklarat henne. ”Jag fick panikångest”, berättar Birgitta för SVT.

Birgitta beskriver tiden efter dödförklaringen som ”fruktansvärd” och ”ett helvete”. Beskedet om att hon var död hade gått ut till myndigheter och banker och hon kunde inte längre uträtta bankärenden eller hämta ut sina mediciner på apoteket eftersom hon officiellt inte längre existerade.

Ett idogt arbete med att kontakta en rad aktörer vidtog där Birgitta måste bevisa att hon fortfarande var vid liv. Under kom nya brev i lådan från olika håll, makabert adresserade till Birgittas dödsbo.

I kontakter med Skatteverket visade det sig att någon kastat om siffrorna i ett personnummer och därför dödförklarat fel person. Birgitta har fått en ursäkt och en förklaring om att misstaget berodde på hög arbetsbelastning.

Birgitta är ändå kritisk och menar att det är orimligt att någon kan dödförklaras så lättvindigt, att inga kontroller görs att personen verkligen är avliden. ”De måste införa ett bättre system”, menar hon.

Sommaren och semestern blev helt förstörd för Birgitta på grund av den fatala myndighetsmissen. Hon vände sig där för till Justitiekanslern och begärde i samband med en anmälan av saken ett skadestånd. Ett sådant har hon nu också beviljats, på 20 500 kronor.

Men det viktigaste för Birgitta är att ingen annan drabbas av detta obehagliga. På Skatteverket erkänner man att den här typen av händelser inträffar, men att det är ”sällan”.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

109 KOMMENTARER

 1. Sällan detta ska ju ALDRIG kunna ske,efter första gången det sker måste ju rutinerna göras om så det inte händer igen.

   • Tror inte jag heller. Om man däremot kläcker ur sig att man hatar alla som röstat på SD räknas det förmodligen som starkt meriterande.

    • Det är väl ändå att ta i. Vet du inte att hela 82,5% är riktiga dumsvenskar hos dessa finns ingen tankeverksamhet. De lever helt och hållet på floskler. Så som ”Hjälp dem mera så de kan bli flera”! ”Ju sämre desto bättre”!

    • Må det? Prroblemet är att om de är effektiva ( tämkande och utförande), gör de sig själva överflödiga….då är det bättre att ropa på mer ”resurser” ( =pengar…).

 2. Att dödförklara levande personer är troligtvis ett tecken på ett land som inte existerar.

  Våra politiker har gjort allt i sin makt för att förklara att svenskar inte finns. Här kom beviset för att landet också upphört att vara….

   • Troligen något bra för arten dock, om man ska vara lite positiv. Ett genompatetiskt folk som stöttar sitt eget folkmord, det är inte ett folk som förtjänar att överleva.

 3. Ett exempel på att kvotering aldrig är bra..

  En ursäkt duger inte här…nää ett stort skadestånd är hon förtjänad av.

 4. Så praktiskt – dödförklara alla svenska pensionärer så behöver staten inte betala pensioner längre, utan använda pengarna till viktigare personer.

  • Lugn. Det kommer. Bara vänta och se. I nuläget försöker man ju svälta ut dem men lyckas inget vidare. I alla fal inte med dem som har anhöriga så som söner och döttrar främst. Stackars dem som inte har det.

 5. Några har skickat ut breven och några har underlåtit att kontrollera – sätt dit dem med deras namn !
  ”Name and shame” !

  • Nä nä nä, som död kan man inte bara plocka russinen ur kakan, glöm inte allas lika värda och vissas likavärde till att betala skatt till andra med lika värde att ta emot skattepengar…

 6. Tja om en invandrare kan springa runt med 8 olika identiteter så kan väl folk dödförklaras då och då, varför skulle detta förvåna i det svenska dårhuset?

 7. Jag har också blivit dödförklarad av det bolag som administrerar min tjänstepension.
  Man hade skickat två levnadsintyg att fylla i men det hade blivit fel i samband med att posten bytte lådor samt även nummer på min postbox. Bor alltså utomlands.
  Istället för en enkel koll med Pensionsmyndigheten som hade mitt levnadsintyg eller ett mejl till mig valde man att förklara mig som död. Pensionen upphörde därmed att komma in på mitt konto. Emellertid var det inte särskilt svårt att få ordning på det hela igen och jag fick dubbel pension nästkommande månad istället.
  Numera använder sig även detta stenåldersbolag av PM som väl är.

 8. Hon borde fått ett högre belopp i skadestånd.
  Att bli dödförklarad är en kränkning som vida överträffar vad en handskakning kan ge i skadestånd.

 9. Detta var nog bara en testballong från Löfvens sida för att se om svenskarna skulle protestera mot att bli dödförklarade…

  • Samma tankegång har jag. Kan man sakta men säkert i princip låta sig förintas borde man inte gnälla om man förklaras död.

   • Spelar det någon roll om kvinnan tillhör de 82 procenten? Hon fick ett brev där det stod att hon var dödförklarad.

    Denna grymma miss är det vi diskuterar. Om hon röstade SD eller inte har väl för sjutton inte med saken att göra!

    • ”Spelar det någon roll om kvinnan tillhör de 82 procenten? ”

     Ja. De som stöttar folkmordet förtjänar allt ont som kan drabba dem.

   • Tjänstemannaansvar hade varit något bra, ja. Men då hade ju politiker inte kunnat utföra uppgifterna för en hög lön, vilket var varför Palme tog bort det.

   • Finns inget tjänstemannaansvar i Sverige.
    För att en tjänsteman skall kunna dömas för grovt tjänstefel i det här landet måste denne ha ätit upp minst 100 bebisar levande på scen inför publik och kameror. Färre än 100 bebisar, och han kommer undan utan påföljd.

  • Svenska Spel lär dock ha ett lika märkligt system, för när jag igår gick in på svenskaspel.se/forregistrering så fick jag beskedet att det inte finns någon person med mitt namn och person-nr!?
   Börjar bli allt mer förbannad på all jävla elektronisk skit som i tid och otid rasar ihop!

 10. Jag får nästan PTS-symtom av att läsa om sådana fall. Hemskt.

  En gång i tiden kunde man lita på att myndigheter och företag gjorde rätt för det mesta. Nu måste man kontrollera allt noggrant hela tiden, vilket man ofta inte orkar med. Uppmärksammar man inte felen i tid kan skadan bli stor.

  • Det var idioterna i Nordisk Ungdom som inte förstod uppmaningen att vi INTE skulle ha några synliga partisymboler på oss. De saboterar för oss andra som vill stoppa FN:s migrationsavtal. Nu blir vi alla klassade som ”högerextremister”.

   • Som jag citerade ovan:

    ”… högerextrema tidningen Nya Tider…”
    ”…högerpopulistiska Alternativ för Sverige”
    ”…högerextrema Nordisk ungdom”

    Om NMR hade varit med och knatat runt och heilat, eller om ni alla hade varit 65-åriga gummor i kjol som delade ut blommor…det hade inte spelat någon roll, regimmedia hade dragit någon variant av ”rasist”-kortet ändå.

    • Men det blir ännu omöjligare att övertyga vanligt folk när det finns en bild i Expressen med Nordisk Ungdom som står där med sin banderoll. De saboterar vårt försök att stoppa avtalet, så jäkla dumt av dem. Vem sida står de på egentligen!??

     • Jag är tyvärr realist, så jag ser inte någon anledning till en sådan demonstration (med eller utan Nordisk Ungdom så hade ni absolut ingen chans på någon nivå att ens påverka detta avtal). Alltför många verkar försöka övertyga sig om att politikerna inte agerar medvetet. Det som pågår är ett folkmord, ett välplanerat sådant, som har pågått i runt 30 år. Målet är att byta ut vårt folk. Hur ska 500 fredliga individer med plakat kunna göra något åt detta?

     • Vi fortsätter demonstrera på lördag också och då kommer sannolikt fler närvara. Jag reser mig ur soffan och går ut i verkligheten och deltar, försöker visa mitt motstånd. Att bara sitta och gnälla framför datorn räcker inte även om det är bekvämare. Blir det ett folkutbyte kommer jag iaf kunna sträcka på ryggen och säga att jag gjorde så gott jag kunde, jag deltog i motståndet, jag var med på gatan i protesterna, i ur och skur.

     • Du missade helt mina poänger.

      1. Folkutbytet pågår redan, och har pågått länge.
      2. Demonstrationer, vare sig det är ur eller skur, hjälper inte

      Att demonstrera, stå och hålla upp plakat etc, är inte mer produktivt än att ”gnälla framför datorn”.

      Vad du borde göra, enligt mig i alla fall, är att pröva ett vetenskapligt tillvägagångssätt. Först, identifiera problemet. Sedan, analysera och från analysen ta reda på vad som behövs för att lösa problemet. Slutligen, efter att ha kommit fram till en logisk och trolig lösning, genomför den.

      Problemet är lätt att identifiera, vi har ett patetiskt folk som styrs av oikofober och förrädare inom media och inom politiken. Inkräktarna är bara en effekt av detta. Blir vi av med förrädarna genom demonstrationer? Teoretiskt hade så kunnat ske, om ni hade kunnat dra ihop 4-5 miljoner svenskar. Är det möjligt, med tanke på att det är ett patetiskt folk? Nej, alltså bortkastad tid och energi. Hur blir vi då av med förrädarna? Två sätt som jag kan komma på: 1) en organiserat grupp som helt sonika tar dem av daga, eller 2) landet kraschar och förrädarna lämnar frivilligt eller går åt under systemkollapsen.

      Ser du något fel i min logik? Ser du något fel i din?

     • Ditt första förslag är kriminellt. Det ställer jag absolut INTE upp på. Dessutom kan de bli martyrer då och det vill jag inte.
      Ditt andra förslag är att ge upp och låta allt rasa.
      Jag kämpar vidare på mitt sätt, i värsta fall får jag lämna landet.

     • Jag noterar att du undviker att svara på mina frågor om logik. Detta tar jag som att du faktiskt inser att din ”logik” fallerar, men att min inte gör det, dock att du vill att saker ska fungera på ett annat sätt och därför väljer att gå på känslor istället för logik. Visst, det är ditt val, men kom inte och påstå att du gör någonting produktivt för att rädda landet. Huruvida något är olagligt eller inte är för mig irrelevant när det gäller själva analysen. Svaren är vad de är.

  • Det Expressen försöker göra är att döda en demonstration som protesterar mot FN-avtalet. Det är samma metod Expressen använde mot Folkets demonstration som var en protest mot regeringens migrationspolitik bland annat. En riktig journalist skulle väl se sambandet mellan dessa demonstrationers budskap som något viktigt att skriva om. Men istället anklagas demonstrationen för högerpopulism och att Nordisk Ungdom setts bland demonstranterna. Hur ser man skillnad på NU och en vanlig orolig demonstrant? Expressen är en vänsterextrem-aktivistisk tidning…

  • ”… högerextrema tidningen Nya Tider…”
   ”…högerpopulistiska Alternativ för Sverige”
   ”…högerextrema Nordisk ungdom”

   I andra artiklar så benämns Expo, Vänsterpartiet och Miljöpartiet utan epitetet ”vänsterextrema”. Nästan så att man börjar undra om det är olika regler som gäller, om man tillhör ”högern” (som oftast faktiskt är vänster) eller vänstern.

 11. Hon borde få ersättning för påtvingad arbetstid också , hålla på och tjafsa med myndigheter , telefonköer och diverse besök kostar tid och dagars arbete !

  150 kr/tim efter skatt vore lagom , hur länge hon jobvat med detta får hon räkna på själv !

  • Dödsboet får ju betala skatt första året, men därefter blir det ingen beskattning.
   En annan sak är att du inte lär kunna få några böter eller på annat sätt bli dömd för brott.
   Döda sätts sällan i fängelse…

  • Du kan exv. söka asyl i Sverige och ta del av ALLA(h) de förmåner som ges till asylsökande men inte svenskar…
   😉

 12. Om alla Svenskar får ett brev från myndigheterna att dom är döda så är allt klart och Islam kan införas utan några problem.
  Ps. Löfven hade rätt när han talade om att dom döda flydde för sina liv.
  Svenska folket finns inte längre.

 13. Har själv en gång arbetat på Skatteverket IT i Solna med just folkbokföring så jag VET vad jag nu skriver om !!

  Systemet med personnummer skall vara idiotsäkert och det är en minimal, för att inte säga obefintlig, chans att en slumpmässig omkastning av två siffror skall generera ett riktigt personnummer. Detta med tanke på att de sista siffran i de 4 sista är en checksiffra som räknas fram av alla de 9 föregående. Dessutom är den 3 siffran i de 4 sista udda för män och jämn för kvinnor.

  Nej, sannolikheten är att Skatteverket inställt INKOMPETENT men INKVOTERAD personal och att ev beslöjning (?) kanske skymt sikten för den (bidrags)anställde.

  • Ja det finns mycket info i ett personnr, De som är födda före 1990, då kan man se i de fyra sista siffrorna i vilket län personen är född.
   Om denna kvinna är född i Nyköpings kommun, Södermans län, då har hon nummerserie på 160-189, just för det länet.
   (Det står nog fel att Nävekvarn ligger utanför Jönköping?)

   • Det stämmer inte helt, jag föddes i ett län men har personnummer från ett annat. Jag var nämligen född och hade flyttat när personnumren uppfanns.

   • Nävekvarn ligger INTE utanför Jkpg.

    Före 1990 kunde även de två första siffrorna i de fyra sista även tala om om man var född utanför Sverige. 92, 93 och 94 stod för detta och de flesta som hade dessa nummer bodde i Norrbotten – födda i Finland

    00 var Sthlm och sedan fortsatte nummerserien längs med östkusten ner till Skåne (40 – 44) innan den gick norröver via västkusten (48 – 52) osv.

    • Ja tänkte också på det här med nian i början på de här fyra sista siffrorna, då var man inte född i Sverige.
     Undras varför de slutade med det här, nu kan de få de fyra sista hur som helst.

  • Finns det något inom stat o kommun som fungerar ? Vid påtalade fel har man alltid någon annan att skylla på eller dunka regelboken i huvudet på dig . Bara vänj er vid mer dumhet .

 14. Jag hade nog låtit det vara tills vidare.
  I dagsläget är det bättre att stå utanför Svenska staten än vara involverad.

  Vet ni vad misstaget beror på då?
  Med 99% säkerhet en duktig, hårt arbetande, inkvoterad, anställningsomöjlig INVANDRARE bakom tangentbordet.

 15. Skatteverkets ursäkt…..’misstaget berodde på hög arbetsbelastning’……..tror jag faktiskt kan stämma då de ju har fullt sjå med att registrera alla ’nya kulturberikande svenskar’ som kräver att få ett påhittat pesonnummer snarast för de vill ju (helst igår) ha ut alla sina bidrag, registrera sin adress till sin nya fina bostadsrätt som de fått, registrera sin fina Audi eller BMW, få ett körkort etc., etc., etc.
  De ’nya svenskarna’ har ju givetvis förtur före en vanlig Svenne-dj***l även hos Skatteverket för annars riskerar ju Skatteverket att bli kallade ’Rasister’ och det vill de ju inte bli kallade för det är ju ett tydligt tecken på att man inte är PK och då kan man hamna i blåsväder och på löpsedlarna hos gammelmedia.

 16. De får väl ta bort taket för lönerna för de anställda inom Skatteverket och ge dem en ett rejält lönelyft på +30%. Varför ska där finnas ett tak ?
  Med tanke på den hårda arbetsbelastningen det måste vara att lyfta 20 A4-papper på en gång och som lök på laxen också har flera metal-gem på sig.

 17. Ett fel av en enskild handläggare och systemet går i gång på alla cylindrar vilket visar hur maskineriet fungerar och skatteverkets makt över enskilda individer.
  Mig veterigt så krävs det ett dödsbevis från en representant för dödboet/läkare för att anmäla en person avliden.
  Tydligen finns det inga spärrar mot felregistrering.
  Beklagligt men de får väl ”se över sina rutiner”
  https://www.begravningssidan.se/vad-ar-ett-dodsbevis-och-dodsorsaksintyg/

  Kompensationen, 20 500 kronor, betalades tydligen ut utan prut, vilket är ovanligt när det gäller myndigheters misstag.
  Birgitta kan vara nöjd att kommit så lindrigt undan från myndigheternas klor.

  • Det beror på myndighetsbeslut. Om du är permanent horisontal eller inte har inget med saken att göra i dagens sverige.

 18. Jag har oxa rakat ut for detta. Men det var inte latt att bli ”aterfodd’. Ett nytt ’levnadsintyg’ rackte inte for det fanns ingen ’pa mitt folkbokforings-nummer’. E-post ar enligt pensions-myndigheten inte sakert och mitt personliga konto som jag hade pa pensions-myndigheten blev raderat nar dom utlokaiserade datan. Ett e-legitimation kan jag inte fa da jag ej har ett bank-konto i Sverige, eftersom jag flyttade ut innan det var infort. Jag blev tvungen att aka till konsulatet och visa upp mej (”dead man walks”).
  Men jag fick f-n inget skadestand och extra manads-pension.
  Att ett insant levnads intyg skall bevisa att jag lever ar helt fel enligt min advokat har nere, det enda som ska galla ar en dodsattest att jag har dott.

 19. Makabert och tragikomiskt.
  Bevisar ju på ett samhälle under stress den inte mäktar med.
  Var säkert nån med ”1:a jobbet i Sverige” som låg bakom missen, likt sköterskan som inte kände till Alvedon.
  Stackars Birgitta, må hon leva uti 100-ande år nu

  • Beror lite på hur du gör med dina tillgångar, har du ett bankkonto så kan staten fortfarande roffa åt sig pengarna. Förvarar du däremot dina tillgångar i kryptovalutor och handlar kontant för mindre belopp du växlar till dig vid behov så finns ju inga pengar som staten kan komma åt. Inte kan de hitta dig heller då en död inte kan ha en folkbokföringsadress, personnummer eller annan spårbar information.

   Post och kontakt med vänner får ske via en nära vän som är med på det hela och lovar att inte avslöja var du håller hus. Ska du ha eget boende får det skrivas på din vän också. Bil är tyvärr bara att glömma, blir svårt att förklara för polisen att ditt körkort drogs in när du dog men kollektivtrafiken funkar dock så länge det inte blir ID koll.

   Rösta får du också göra som död, men bara om du röstar rött vilket är den stora nackdelen.

   • ”Rösta får du också göra som död, men bara om du röstar rött vilket är den stora nackdelen.”

    Då dör jag hellre…

 20. En klassiker med Martin Ljung;

  Är det inte Fingal Olsson som sitter där borta?
  – Nä, han är död.
  – Det är han inte, han rör ju på sig.

 21. snart när landet upp och ner är Infestat med mena i stat och kommun samt privata ”lika värdes” företag blir svensken död förklarad i parti och minut

  • Du tänker på riksdagens ledamöter och regeringens statsråd förstår jag.
   De har redan ersättning med höga belopp som finansieras av oss andra.

 22. Döda slipper skatta, ja eller nästa iaf döda blir tvingad att skatt för SVT resten av året du dött under men förutom det så är vi relativt skattebefriad.
  Sköter vi det här rätt så får vi besöka Oden I Valhall och vi är fria från alla skatter
  win win

 23. Hur skulle jag reagera. Förmodligen skulle jag korka upp champagnen. Kanske inte spelar någon roll, dom tappar väl bort mig snart ändå. Jag bor ju inte längre i Sverige. Glad att slippa eländet.

 24. Sverige är inte ensam om att ha struliga myndigheter. I ett annat land i en liten stad kom myndigheterna och skulle gratulera en person på hans 110 årsdag. Dom hitta hans mumifierade kropp i sängen. Han hade dött 30 år tidigare, men pensionen hade fortsatt att komma. Myndigheterna hade tappat bort dödsattesten.

 25. Om man ligger medvetslös på sjukhuset efter en olycka o sjukhuset får reda på att man är död , blir man levande begravd då??

 26. Det nya sättet för staten att komma åt våra bostäder för att ge till asylsökande. Dödförklaras och sedan ut.

 27. Lands- och folkförrädarna vid makten håller på att dödförklara hela det svenska folket, det svenska språket och den svenska kulturen.

LÄMNA ETT SVAR