Birgitta Ohlsson vägrar lämna riksdagsplatsen – kan kosta skattebetalarna drygt 1,4 miljoner

Delningar

Birgitta Ohlsson lämnar politiken men fortsätter att sitta kvar i riksdagen med bibehållen lön och andra förmåner. Agerandet kan vara ett sätt att maximera inkomstgarantin. ”Jag har inte planerat vad jag ska göra”, säger Ohlsson till DN. ”Inget konstigt”, – anser Liberalerna.

I fredags aviserade Birgitta Ohlsson via en debattartikel i Expressen att hon lämnar politiken. Utspelet kom efter ett misslyckat kuppförsök mot Liberalernas nuvarande partiledare Jan Björklund. SvD skriver att Ohlsson tidigare uppgett att hon skulle lämna riksdagen om hon misslyckas med att ta över partiet. Nu verkar hon dock ha ändrat sig. I samma debattartikel skriver Ohlsson att hon kommer att sitta kvar i riksdagen ”av respekt till väljare”. Det framgår inte närmare vad den före detta L-politikern tänkt göra i riksdagen. I en intervju med DN är hon vag angående sina framtidsplaner:

”Jag har inte planerat vad jag ska göra.”

760 tusen kronor om året

Enligt riksdagsförvaltningen uppbär Birgitta Ohlsson ett grundarvode på 63.800 kronor per månad, vilket innebär att hon kan kvittera ut drygt 760 tusen kronor om hon sitter mandatperioden ut.

En annan förklaring kan vara den nya inkomstgarantin för riksdagsledamöter som har tillkommit efter massiv kritik mot det gamla systemet. Inkomstgarantin, eller ekonomiskt omställningsstöd som den egentligen heter, innebär att före detta riksdagsledamöter får en fallskärm efter avslutat uppdrag. Mats Lind på enheten för ledamotsadministration på Riksdagsförvaltningen förklarar på telefon till Samhällsnytt:

-I det nya systemet får man inkomstgaranti i tre månader om man har suttit i riksdagen i ett år, i sex månader om man har suttit i två år och i ett år – om man varit i riksdagen i 4 år.

Enligt de nya reglerna är det 85% av lönen som betalas ut.

Kammarsekreterare och enhetschef på Riksdagsförvaltningen Anders Norin svarar i ett mejl till Samhällsnytt att myndigheten inte kan ge ett definitivt svar på frågan om hur mycket Birgitta Ohlsson kan få i inkomstgaranti i nuläget.

”Inget konstigt”

Birgitta Ohlsson valdes in i riksdagen år 2002 men mellan 2010 och 2014 var hon tjänstledig på grund av ett ministeruppdrag i alliansregeringen. Hon valdes in på nytt år 2014, vilket innebär att hon sannolikt omfattas av de nya reglerna. Detta innebär i sin tur att hon hade fått ta ut inkomstgaranti i endast sex månader om hon hade lämnat sin riksdagsplats idag, men kan få den i ett år om hon sitter mandatperioden ut – vilket blir en kostnad på drygt 650 tusen kronor. Tillsammans med riksdagslönen för ett år blir det drygt 1,4 miljoner kronor som skattebetalarna tvingas betala ut till Ohlsson.

Samhällsnytt kontaktade Liberalernas pressekreterare Gustav Georgson med frågan hur partiet ser på att Ohlsson avser att sitta kvar i riksdagen trots att hon lämnar politiken. Georgson svarar följande i ett sms:

”Partiets kommentar: Inget konstigt. Birgitta är vald och sitter mandatperioden ut.”

Samhällsnytt har ställt en följdfråga:

-Hur ser ni på att hon fortsätter att uppbära en lön och uppta en plats i riksdagen utan att egentligen ha något uppdrag? Vilka signaler sänder det till skattebetalare och väljare?

Liberalerna har inte inkommit med något svar på den frågan.

Ville avskaffa Sverige

Tidigare hamnade den före detta politikern i blåsväder bland annat på grund av en debattartikel som ska ha publicerats år 2001 och där Ohlsson ska ha uppmanat till att avskaffa Sverige.

Samhällsnytt har sökt Birgitta Ohlsson för kommentar upprepade gånger under måndagen både via mejl, telefon och Liberalernas presstjänst men utan att få något svar.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

223 KOMMENTARER

 1. Nu faller polityren på denna feministiska fjantfia ! Kommer man inte åt den verkliga makten, så avgår man och sitter kvar och mjölkar statskassan på en mindre förmögenhet, som en socialbidragstagare, med extra rejält bidrag, utan krav på motprestation eller att tvingas ta en kölapp på arbetsförmedlingen , som andra strävsamma medborgare tvingas att göra.
  SATANS PARASIT !

 2. Dagens politiker är politiker för det är en bra försörjning och det helt utan krav op utbildning, Några andra ambitioner har de sällan.

 3. Tja, det gäller att satsa på rätt födkrok när livet börjar. Betänk att minst hälften av ledamöterna i riksdagen lever en anonym tillvaro i minst fyra år. Dom har en lugn och trygg tillvaro som är välbetald i väntan på en fet pension.
  Grattis alla knegare.!!!

  • Förutom SD sitter ingen, eller kanske ett fåtal, i Riksdagen för att göra någon nytta för Sverige. De vill tjäna pengar och sitta lugnt i båten tills de kan kvittera ut garantilönen.

 4. Det här måste ALLA läsa :
  ”Fatemeh Khavari är ledare för den afghanska sittdemonstrationen i Stockholm. Organisationen som står bakom sittdemonstrationen, Ung i Sverige, ställer flera krav gentemot regeringen. Organisationens främsta krav är att stoppa alla utvisningar till Afghanistan. De andra kraven som ställs är att LSS-bidraget måste höjas, att BB-ockupanterna i Sollefteå måste få stöd och att pensionerna ska höjas”
  – – – https://nyheteridag.se/afghanledarens-krav-regeringen-ska-betala-alla-kraven/

 5. Hon och sina kollegor i 7-klövern kostar samhället flera hundra miljarder per år + lidande för många drabbade av all kriminalitet som vi får leva med.

 6. Futtigt. Gunilla Carlsson(m) som skulle ’rensa i SIDA-träsket’ men inte gjorde någonting överhuvudtaget för att minska korruptionen i biståndsindustrin under sina år som biståndsminister hade enligt uppgift 50 miljoner kr i innestående pensioner och ersättningar när hon kände att det var ’dags att göra något annat’.

  Göran och Anitra och deras klan kostar säkert 8-siffriga belopp efter avslutat arbete.

  Men det gör inget för alla människor är ju ’lika mycket värda’.

 7. HON BLIR FÖRSÖRJD FÖR ALL FRAMTID?
  Hon har ju varit riksdagsledamot sedan 2002 dvs i 15 års tid.Hon kommer sannolikt att få mycket högre ersättning än vad som beräknats här.

 8. Självklart är det fel att sitta kvar på ett mandat för ekonomisk vinning. Frågan är varför ingen upprördhet har hörts från ”sverigevänligt” håll om exempelvis Jimmie Åkessons svärmor vars stol gapar tom. Man skönjer heller ingen indignation över att samma parti kvittar ut partibidrag för tomma mandat eller tillsatta mandat där noll verksamhet sker. Dubbla måttstockar månne?

 9. Hon kan kanske kosta på sig en liten kurs i etik
  med lönen hon klamrar sig fast vid som en blodigel. Jag orkar inte ens bli förbannad utan enbart uppgiven och tycker nästan lite synd om henne. Rent moraliskt befinner hon sig på sanma nivå som våra riksbekanta tiggare, utan någon som helst skam i kroppen

  • Visa mig den svensk som avstår från det han/hon har rätt till. Speciellt när det gäller pengar. I det fallet är vi alla en Birgitta Ohlsson. Allt annat är skitsnack.

  • Det har jag sagt vid ett flertal tillfällen.
   Ett alldeles för stort parlament i förhållande till invånarantalet…
   GB, Frankrike o. Tyskland med en folkmängd som är c:a 7X-> 9X större än Sverige, har i sina resp. parlament c:a 150 ledamöter fler än Sverige.

 10. Varenda politiker som har korkade åsikter konfronteras med dem för eller senare. Birgitta Ohlsson borde naturligtvis skämmas för att ha uppmanat till att avskaffa Sverige. Å andra sidan är det inte hon som har infört reglerna gällande politikers löneförmåner och hon bryter inte heller lagen när hon utnyttjar sådana löneförmåner. Om man förväntar sig ett hederligt och moralsikt beteende från dem som idag sitter i riksdagen är man bara naiv.

  • Precis, att förvänta sig något annat från dem som år efter år påbjuder massinvandring till Sverige är helt enkelt naivt, men bra att det uppmärksammas.

 11. Dessvärre så finns det ingen svensk som vågar lyfta henan från taburetten, allt fler hoppas på oss östeurope’er.

  Låter väldigt svenskt. Väldigt kastrerat.

 12. Hon säger att
  “Jag har inte planerat vad jag ska göra”, säger Ohlsson till DN….
  – helt enkelt , gå till ARBETSFÖRMEDLINGEN ,
  sök annat jobb, som alla andra arbetslösa . . .

 13. Allt vad Birgitta Ohlsson hittills sagt och gjort har resulterat i försämrad välfärd och ökat grovt våld. Hennes politiska insatts har resulterat i mkt försämrade pensioner och ökad otrygghet och i många no-go-zoner.. områden där det är livsfarligt för vita infödda svenskar att vistas i. Och nu kommer Birgitra Olsson sitta kvar i riksdagen och bida sin tid … tills Björklund (frivilligt) avgår om x antal år. Och då kommer Birgitta Ohlsson bli ny partiledsre för L. Birgitta är extrem i sons åsikter och hon är även extrem karriärist. Hon tänker bara på sig själv och de som ev. röstar på Birgitta Ohlsson måste vara beklämmande naiva eller hemskt okunniga och lättlurade.

  /CC

 14. Äntligen försvinner denna galna parasit. Vilket kön personen ifråga har vet jag inte. Men jag är glad att den försvinner. Den kan väl slå sig ihop med Måna och bilda ett nytt parti. Stolpskottspartiet.

 15. Om Birgitta Ohlssons beteende/agerande hade skett i södra Italien så hade alla medier beskrivit det som hemska maffiametoder och krävt hennes omedelbara avgång. Men eftersom alla svenska pk medier sitter i knä på 7-klö-verns politiker så granskar man inte maktens förträdare. Svenska medier agerar på samma sätt som medierna i alla forna kommunistdiktaturer.. typ DDR eller som i Nordkorea. Finns det inga neutrala o ärliga journalister kvar i Sverige? Är ni pk journalister bara lydiga hjärntvättade små nickedockor som skyddar 7-klöverns politiker i alla lägen?

  /CC

 16. Birgitta Ohlsson saknar moral, därför är hon liberal. Hoppas Liberalerna åker ur Riksdagen 2018. De är en vedervärdig samling människor dessa 4%.

 17. När Birgitta som ledare för LUF drev frågan om helt avreglerad invandring sa Leijonborg: ”Nja, folkpartiet är för en generös men reglerad invandring, men det är ändå friska idéer i sann liberal anda”

  Inga uteslutningar för extremism bland dessa partier, inte.

 18. OT.

  NEW YORK. Sverige ska hjälpa USA att enas med Nordkorea.

  Enligt Stefan Löfven kan Sverige bland annat bidra med ”information och kontakter”.
  – Sverige har ett starkt rykte, säger statsministern.

  Ja, verkligen, svenskarna kallas inte ”sqare heads” för intet, eller hur Löfven?

 19. Igen och igen gör man misstaget och gör skillnad på folk o folk. Och svenskar o svenskar. En vanlig människa uppsägningstid från jobbet och sen karantän på 45 arbetsdagar innan man får en A-kassa som knappt går att leva på. Skulle man jämför Sverige med Indien och sina Kast. Så står politiker högst i rang ekonomiskt karriärmässigt. Sen kommer invandrarna. Sen den vanliga svensken lägst motsvarande Indiens sopgubbe eller likbärare.

 20. OT. Mycket om våldtäkter i Svt, till och med att ett av alla tusentals offer blir intervjuad i dag. Och Svt vet, och Tv tittarna vet, men elefanten i rummet ska vi inte tala om.

 21. Polisen får kritik från media och en del politiker för att man inte ingrep mot Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg i går.
  Men nu slår polischefen Erik Nord tillbaka, och menar att politiker – och då särskilt Annie Lööf – och journalister inte vet vad de pratar om.
  – Deras faktaresistens förvånar mig, säger han till GP.
  http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/polischefen-om-kritiken-l%C3%A5g-kunskap-hos-politiker-1.4644923

 22. Birgitta Ohlson och andra globalister vill avskaffa länder för de vill hellre att besluten fattas långt ifrån demokratiskt valda institutioner. EU är lika odemokratiskt som Sovjetunionen var på sin tid.

 23. Inte så konstigt att hon sitter mandatperioden ut.

  Det är väl samma förhållande med Jimmie Åkessons svärmor, fast hon har lämnat SD….
  Politiker över hela färgspektret, är nog stöpta i samma giriga form.

 24. Det bara kryllar av välbetalda internationella liberala samarbetsorgan, tankesmedjor, hålbarhetstjänster, styrelseuppdrag, UD-tjänster, FN-uppdrag, utredningsuppdrag osv osv som liberaler av Birgittas snitt kan fortsätta att sprida sitt etter inom utan att behöva anstränga sig mer än vad som känns lagom för stunden. Jag tror inte att hon behöver någon pension.

  • Jag tror inte hon kommer få lätt att få något jobb. Hon är en solospelare som sätter sig själv i första rummet. Hon skulle aldrig klara ett jobb där hon förväntas leda en organisation som behöver leverera något av värde.

 25. Är det någon som förvånar sig? Men andra, vi vanliga dödliga, ska betala för denna parasit som sannolikt aldrig gjort något annat än låtit käften glappa i globalismens, multikulturens och multietnicitetens namn som leder vårt samhälles undergång.

 26. I Reinfeldts gamla gäng är det ingen som tvekar att mjölka staten på bidragsmiljoner. Parasiterande hycklare är en lämplig beteckning på dem och när det gäller Birgitta Ohlsson kan man lägga till direkt vidrig, Sverigehatande EU-fanatiker.
  Arbetslinjen gäller bara dem som ska försörja de som ”kommer hit mitt i livet”, för att citera Reinfeldt.

 27. Det är väl inte konstigt att hon sitter kvar om hon inte fått nytt jobb.
  Hon kan ta jobbet i Riksdagen med en nypa salt, det finns väl ingen
  närvaroplikt, 63 800 i månaden är inte fy skam.
  Birgitta Ohlsson ska väl inte sätta sig själv på bar backe.
  Varför inte värva henne till SD.

 28. Det kan vara värt pengarna att slippa henne i fortsättningen. Vi betalar för som mycket annan skit så varför inte denna också?

  • Det är något som inte stämmer med Birgitta. Jag skulle gissa på att hon har någon sjukdom där mani är inblandat. Sen saknar hon även förmågan att se realistiskt på saker. Även om jag inte kan sätta diagnosen så skulle jag tro att hon har något som inte stämmer i paletten.

 29. Jag tycker det är synd att inte Birgitta Ohlsson vann mot Björklund och tog över som ledare för massinvandringsliberalerna vilket garanterat skulle ha sänkt partiet till under 2,7 %

 30. Är det någon som hur många parasiter en skattebetalare försörjer?
  Politiker . Alla dessa myndigheter som tävlar om att slösa bort skattemedel.
  Verk, Försäkringskassan, Institut, tankesmedjor.
  Hvb hem . nyanlända bidragstagare.
  Har nog glömt en hel del. Men inser att min moral att betala ens en krona i skatt är totalt borta.
  Helst borde man bara dra men känns som att ge upp.

 31. Hon får väl dessutom lön av Liberalerna så nu när hon sitter i riksdagen så drar hon säkerligen in omkring 90.000-100.000kr/m.

 32. Tillhör ju ”L”:s ”kärna” tillsammans med ”Majoren”, ”Myt-Ullis” och ”Ceciliorna”.
  Det gamla fina Folkpartiet under Bertil Ohlin har ”changerat”.
  Dags att lämna ”Sandlådan”?

 33. Dagens liberaler är ett stort skämt. Uthärdar ingen jämförelse med Bertil Ohlins folkparti. De har förvandlats till ynkliga usurpatorer.

 34. Birgitta Ohlsson som alltid värnat de ”små”! Du var lierad med ”hin onde” när du var den som valde ut och tillsatte Mona Sahlin som Sveriges extremist-”uppbyggare”! Du har gastat, krävt, gormat och skrikit, OM VAD? Enbart egen osmaklig vinning och nu fortsätter du i samma stil att ”råna” Sveriges skattebetalare! UT!!!

 35. Det är lätt att ”ta konsekvenserna” om det innebär ett kassaklirr på 1.4 miljoner. Alla vi andra får ta konsekvenserna utan ett öre. Allas lika värde, var det någon som tänkte det?

  • Tyvärr får de skrikiga nervvraken röster från andra skrikiga nervvrak, det är så de bygger detta misslyckade ”framtidsbygge” med ALLT fokus på ”nyanländas” väl och ve”, svensken skiter man i denne är bara en mjölkko för skatter till att bekosta skrikarnas sjuka idéer.

 36. OK, hon bör få lite kredit. Välgörenhet börjar som bekant i det egna hemmet, eller hur Birgitta Olsson.
  Hon är bara en i högen som har förstått att det råder huggsexa i Sverige. Varenda Arab i hela världen vet det, så även politikerna i riksdagen. Dom sätter sina egna löner och pensioner.

 37. Birgitta Ohlsson ville ’avskaffa’ Sverige, men tycks ändå uppskatta dess skattebetalare som förser henne med en frikostig lön.

  • Ja visst är det på snudd till komiskt motsägelsefullt. Om hennes dröm kom till uppfyllelse skulle det inte finnas något ekonomiskt utrymme alls för hennes lön.

  • Personligen skulle jag inte vilja använda ordet tjuvar utan hellre bedragare.
   Ett exempel på det är ju när de säljer sig till privata näringslivet för att de behöver en direktkontakt till regering och riksdag. Sedan bildar man bolag istället för att anställas och tar ut löner som motsvarar en undersköterskas ungefär. Därefter kan man plocka ut resten som vinst i företaget och komma undan med ungefär 22% i skatt om det inte ändrats. Vad gäller Birgitta Olsson är det värt alla pengar som finns om vi bara slipper se hennes vidriga nuna i TV fortsättningsvis. Hon är en skam för svenska kvinnor.

 38. Oavsett vad man kan tycka om hennes politik så fungerar det svenska systemet så att det är hon personligen, dvs inte hennes parti, som har mandatet i riksdagen.

 39. UNDERBART – att Birgitta Ohlsson – lägger av – skulle hon gjort för många år sedan – NU väntar jag på att Jan Björklund tar samma beslut

 40. 7-Klöversverige:
  – De som har vill ha mer.
  – De som har mer vill ha ännu mer.
  – De som inte har får mindre.
  – De som har mindre får ännu mindre.

 41. Har aldrig riktigt förstått mig på denna kvinna. Hon är alltså gift och har barn med en s.k. ”jude” samtidigt som hon vill släppa in så många islamister i Sverige det bara går.
  De sistnämnda hatar ju judar och anser att de inte har något existensberättigande över huvud taget. Men kanske övervinner hennes hat mot vanliga svenska vita män ovanstående faktum.

  • Muslimer och judar kanske hatar varandra men mest av allt hatar de européer. Judar agerar dörröppnare åt de mordiska horderna.

   • Man kan ju få den uppfattningen ibland som både du och Nordbon antyder. Syftar då främst på Soros vansinnesidéer. Men antag att de lyckas så det bara finns globalister, judar och muslimer kvar i landet eftersom de flesta inkl. företagare och riksdagsledamöter flytt sin kos. Vad kommer att hända då när de inte har några nationalistiska svenskar att ge sig på?

 42. Inte för att jag sympatiserar med liberalerna, men förstånd hade de ju vid valet av partiledare. Det ska dom ha kredit för i alla fall.

 43. Ja tänkt vad denna politiker kostat skattebetalarna under alla hennes år, och vad har hon bidragit med för att förbättra Sverige?

 44. B.O. kommer då vid 43 års ålder lämna Sveriges Riksdag efter 16 år, varav 4 år som minister. Naturligtvis kommer hon aldrig mer att behöva jobba, utan kan resten av livet glida fram och vara en ”fri debattör”. I lugn och ro kan hon uppfostra sina barn, åka på semestrar och ägna sig åt sina fritidsintressen. Om hon skulle vilja jobba, då lär förfrågningar om tjänster i Bryssel, ambassadörstjänster, topp tjänster inom svensk förvaltning eller varför inte en tjänst som landshövding (passande för en republikan).

  Grattis L, ni blev nu av med ert största hot, med henne som partiledare så hade ni åkt ur riksdagen.

   • Risken finns, då han verkar ha svårt att samla partiet. Med B.O. försvinner i alla fall en av dessa ”vänsterliberaler” som gör det svårt att locka över väljare från M. Några röster lockar hon knappast över från S, då hennes frågor som feminism knappast lockar några väljare från vänstersidan.

    För mig kan partiet lika väl åka ur och risken är stor att de tillsammans med KD åker ur. Vill de sig väl för de borgerliga så åker MP ur och FI får runt 3% som i förra valet. Vill de sig illa klarar sig MP och FI kommer in, samtidigt som KD och L åker ur.

    Vad är då bäst för SD? Naturligtvis är det att förstärka sin ställning som ”tungan på vågen” och då är det bättre att L och KD klarar sig kvar trots allt.

   • B.O. är en typisk politisk broiler som lever i sin egna lilla värld. Hon är barn till politiker och växte upp i deras ungdomsrörelse (en form av ”Hitlerjugend”). Sedan kommer hon i riksdagen redan när hon var 27 år, utan någon direkt yrkeserfarenhet. Hennes umgänge under sina år är relativt uppenbar: klasskompisar, LUF:are, studiekamrater på senare studier, politiker i riksdagen, politiska rådgivare och partikamrater. Vad vet denna människa vad ”vanliga” människor tänker. d.v.s. dem hon skall fatta beslut för?

    B.O. frågeställningar och de ämnen hon engagerar sig i har alltid vart långt bort från oss vanliga medborgare. Hennes samtalsämnen är typiska för en ”sekt”. Som partiledare hade hon blivit en katastrof.

 45. Det är förstås positivt, att vi blev av med den människan.
  Det negativa är, att det nog kommer in en lika förskräcklig person.
  De står och väntar i porten.

 46. Förstår inte varför Liberalerna dragit fram den nervstirriga,aggressiva B,O i debatterna,är rätt säker på att de förlorat på det.Har aldrig hör någon som inte varit politiker som sagt något uppskattande om B,O.

 47. Jag kan mycket väl förstå att partistyrelsen har en låg profil i ärendet. De slipper ju billigt undan. Med BO som partiledare skulle sannolikt 2018 års valrörelse bli Liberalernas sista.
  Att satsa på fanatiker är aldrig lyckat. Någonsin.

 48. Blev inte jobbet som partiledare för Fi ledigt nyligen? Birgitta Ohlsson känns som den rätta kvinnan på den posten.

 49. En liten flicka kom fram till henne och sa ”Du måste våga” (ungefär), detta fick
  henne att kandidera.Inte kunskap,vilja eller visioner.Intressant.

 50. Birgitta Ohlsson är en av alla verklighetsfientliga politiker som förstört Sverige – politiska broilers som tror att materiella och immateriella världen bara finns och kan tas och ges bort och raseras lite hur som helst utan konsekvenser, men när det i själva verket är så att dessa värden som skapats genom hårt arbete av generationer av folk som tillhört vår gemensam kultur stampats sönder bara finns kvar misär, hat, våld, splittring och fattigdom. Men sådant kan sådana som hon inte fatta.

 51. Hon kan ju inte säga att hon lämnar politiken om hon sitter kvar i riksdagen! Riksdagen är ju per definition politiken…
  Mao ljuger hon rakt av utan att någon i media ställer denna enkla fråga.
  Vad innebär då ”lämna politiken” för henne? Att inte tala? Att inte trycka på röstknapparna? Vad!

 52. En VD i ett företag och en politiker anställs därför att uppdragsgivarna gillar och tror på vederbörandes idéer, metoder och engagemang, också vad man vill INTE skall göras i det förändringsarbete som alltid pågår. Den dag någon sida, uppdragsgivarna eller de verkställande vill olika saker och drar åt olika håll är det dags att avbryta uppdraget. Därför brukar en VD ha en ”fallskärm” i sitt kontrakt, och det bör väl gälla även politiker. Men tyvärr brukar inte politikerna försvinna ur bilden utan hänga kvar i bakgrunden och påverka skeendet med sina nu oönskade idéer och metoder, vilket rent ut sagt är åt helvete. Bättre att de går direkt och tydligt som Reinfeldt, även om politiken i detta fall inte ändrade sig något alls.

  • Uppdragsgivarna är en sluten krets med ett fåtal personer,som utser de olika posterna i ett parti.

   Väljarna har ingen kontroll över den nomineringen.

   I princip styrs Sverige av en liten skara personer som utsetts av en inre krets i partierna.

  • Fallskärmar till politiker är ett ofog som måste bort, liksom att politiker har satt i system att nätverka över partigränserna, för att bädda för jobb som PR-konsulter när de fått sparken.

   Löfven skall gå tillbaka till att vara svetsare, när han blir entledigad. F.d. politiker skall inte ha förtur till sittande politikers tid.

   Direktdemokrati av schweizisk modell är en bra lösning.

 53. Hela riksdagen är ett vuxendagis och det så kallade arbetet går ut på att vältra över skatter, till alla andra, än de som sitter i riksdagen.

 54. – Det finns för många exempel i Sverige där det går att få lön eller arvoden utan motprestation, d v s för utfört arbete. Ett av de mer vulgära exemplen är just riksdagsmannaersättningen, d v s att det går att lämna arbetsuppgifterna som då inte blir utförda men inte uppdraget utan bet betalas ut oavsett. De här fallen är ju djupt stötande och systemet måste så snart som möjligt göras om. Det är partiföreträdare som väljs till riksdagsmän (gillar det ordet) och inte privatpersoner. Därför ska det givetvis inte finnas några ”vilda” kort i Riksdagen.

 55. Politiker som Birgitta Ohlsson kan bara tvingas bort av andra politiker. Att väljarna skulle kunna ge henne sparken är fortfarande omöjligt.

  Felet är att vi röstar på partier, istället för på människor vi har förtroende för. Trots det personval, verkar det omöjligt att få bort politiker som nätverkat sig fram i ett parti.

  • Den här typen av människa hittar alltid vägar att hålla sig kvar. De har också kontakter med samma värderingar som håller varandra om ryggen.

 56. Dagens L har inte några nämnvärda skillnader med F!. Hon bara fortsätter där, de behöver ett nytt stöd till Gudrun efter katastrofen Kawesa

 57. Jag tror att vi ska ta bort 4% spärren, så att vi får det som i Kyrkovalet. Det kommer att luckra upp blockpolitiken och många små-partier kommer in som kilar i Riksdagen. Jag tror det är större möjligheter att få till riktiga majoritetsregeringar. Nu är det för många låsta fasta positioner.
  Dagens 4% spärr är bara till för att behålla nuvarande partiers grepp om makten.

  • 4% spärren är nog bara till för att behålla ”lönen” s.a.s – fråga Sjöstedt t.ex hur mycket han är villig att sänka sin lön….inte många ören förmodligen…

 58. I avoid reading the ”Swedish Local” (a website for Swedish news in English). It is a pure propaganda site. This article, however, came up in a search:

  ”Getting foreign-born Swedes to vote in 2018 should be a key issue”
  https://www.thelocal.se/20170919/opinion-getting-foreign-born-swedes-to-vote-in-2018-should-be-a-key-issue

  Do you see what is happening here? We all know how these ”foreign-born Swedes” will vote. In the US, the majority of the popular vote for Hillary came from inner cities (Chicago, Los Angeles, DC, etc) where the population of illegal immigrants is highest. Illegal immigrants do not have the right to vote in the US. Did millions of these people vote anyway? Hell yes! The establishment elite did not anticipate that Trump would get enough votes outside of these ghetto cities to swing the electoral college in his favor. The political system in every country is corrupt to the core. The 2018 election in Sweden will be rigged. It is a certainty.

 59. Ja hon sitter kvar i ”respekt” av arvodet.
  Det svenska politiska systemet måste snarast reformeras.Det första man bör titta på är Lön , ersättningar , arvoden och pensionsregler.Som vanlig arbetare kan du, min vän , bara drömma om liknande villkor.

  Ordet fattigpensionär t.ex är något som den politiska klassen knappt vet vad det är.

 60. Det är tyvärr helt enligt de regler som frälset skapat för sig själva. Jag tror inte att det finns någon som säger nej till 63,800:- / mån om valet finns. Att valet finns är felet inte att det utnyttjas av dom som kan.

 61. En förlorare utan verklighetsförankring försöker framställa sig som den förfördelade och inser inte sin begränsning.

 62. Here are the latest specs for North Korea’s ICBM rocket:

  Name : KIMSDONG1
  Cost : ONE MIRRION DORRAR !
  Accuracy : probably in the Pacific

  • Inlägget ovan från mig fick vänta några timmar innan det blev godkänt för visning. Efter att Avpixlat så många gånger censurerat bort mig så skrev jag ett nytt med i stort sett samma innehåll där jag redigerat bort allt som kan vara stötande för moderatorerna. Kan vara bra att veta vilket eller vilka ord i mitt inlägg som fick igång alarmklockorna.

 63. Ja Birgitta Ohlsson ta konsekvenserna. Lämna riksdagen och din riksdagslön!

  Någonting är konstigt med det här. Hon måste förstått från början att hon inte skulle bli vald. Var det här en ”snygg” exit? Ett sätt att komma från riksdagen men med riksdagslönen i behåll? Hon har planerat det här… Äckligt girig person!

 64. Bra för Liberalerna att de inte valde Birgitta Ohlsson till partiledare. Men det finns väl personer inom alla partier även bland SD som gjort samma sak som Birgitta Ohlsson nu kommer att göra. Dessutom är hon inte i någon annan form av konflikt med partiet än att hon utmanat om partiledarposten och förlorat. Pinsamt för detta forum när antisemiter tillåts skriva misstänkliggörande kommentarer om vem som hon lever tillsammans med.

 65. Men Jimmi Åkessons svärmorsa gnällde man som fan på och hon fick bara en spottstyver till skillnad mot denna girigbuk & maktapa.

 66. Med 64 000 kr i månaden utan motprestation kan man vara både liberal och inkluderande. Det är onekligen betydligt svårare när man inte ens tjänar hälften och är tvingad betala för sånt här. Mitt förakt för dessa känner inga gränser.

 67. När Jimmies svärmor behöll riksdagsplatsen blev det är sjuhe-s liv. Nu hör man ingen som klagar från 7-klöverpartierna! Hon hyllas istället för sin snikenhet!

  • Ibland får jag för mig att politiker bedöms olika beroende på vilket parti de representerar. Att de inte anses ha lika värde, rentav. Men jag är väl paranoid.

 68. 1,4 miljoner, det tycker jag att det kan vara värt bara fanskapet lämnar politiken på riktigt. Sådana haverist politruker som hon är något vårt land absolut inte behöver.

 69. Hon är väl den största ÅsaNisse marxisten som någonsin har varit politiker i Sverige. Men när det kommer till kritan är hon bara en tjej som gillar att flyta omkring i de finas rum med bra betalt.

 70. Lars Ohly är väl ännu värre, som enligt egen utsago, har svårt att hitta ett jobb. Klart mera attraktivt att lyfta ersättning utan motprestation.

 71. Politiker tar inga risker, utan när man klantar till det så förflyttas dom bara till

  en annan plats med hög lön och förmåner som vanligt folk bara kan drömma om.

 72. B.O.är pensionär en om hon vill i en ålder av 42. Efter att ha suttit i Riksdagen under sammanlagt 16 år varav 4 som minister, har hon allt sitt på det torra.Naturligtvis kommer hon att bli erbjuden andra toppositioner (ambassadör, olika positioner inom EU+++).

  Jag misstänker att hon provar på ”författaryrket” en tid men jag misstänker att intresset för hennes böcker kommer att vara minimalt. Kanske kommer hon att gå in i ”kvinnofällan” och vara ”mamma” åt sina barn. Vi lär dock se henne på någon position i framtiden, då jag misstänker att hon älskar rampljuset.

  För mig känns det egendomligt att man kommer in i Riksdagen som i en ålder av 27 år för att besluta om en nations framtid. När man sedan är 42 år, då har man inget mer att ge. Det borde väl snarare vara så att man kom in i Riksdagen vid 42 års ålder för att kunna ge tillbaka det man byggt upp från sina akademiska studier , erfarenheten från både arbete och beslutande positioner inom näringslivet eller andra institutioner.

  Det är uppenbart att vi i Sverige inte ser speciellt allvarligt på beslutsfattning för landets framtid.

  • Det finns riksdagmän som gått i pension vid 30 år. Fast det var längesen.
   Tyvärr är dagens förmåner inte lika bra..
   Men Birgitta O har iaf sitt på det torra de närmaste fem åren.
   Å andra sidan är ju EU-lönen rätt rejält tilltagen och skatten mycket låg…

   • Villkoren är inte idag var de varit men antalet tjänsteår i Riksdagen är väl ändå vad politikernas pensionssystem bygger på? Åldersklausulen känner jag inte till så bra, uppenbarligen måste jag kolla upp det.

    När det gäller i EU-parlamentet och kommissionen, är det anpassat till alla länder och huvudsakligen anpassat efter de rikaste länderna. Samtidigt vill de inte att det skall vara någon skillnad mellan medlemsländerna. Lönenivån mellan länder som Benelux-länderna, Tyskland m.m. är av naturliga skäl betydligt högre än på Balkan och i Östeuropa. Sverige ligger en bit under de rikare länderna och det sticker extra i ögonen, för många svenskar när de får höra om löner och förmåner i Bryssel. Vad skall det då göra för rumäner & bulgarer? Sedan har ”Bryssel-gänget” skattefrihet, vilket gjort att de flesta parlamentariker valt att ”frivilligt” betala skatt i Sverige. Enligt svesnk skattelagstiftning borde de dock betala skatt i Belgien, eftersom att de är skrivna där och tillbringar mer än 180 dagar/år i detta land. Denne s.k. ”frivilliga” inkomstskatt har pressats fram från MSM men Margot Wallström ”stod emot trycket” och betalade därför aldrig inkomstskatt i Sverige. Detta är enligt MSM och gammal svensk ”sosse-avundsjuka” det värsta brott du kan göra i detta land. Margot Wallström har där undantagits.

    Hur pensionssystemet fungerar för f.d. EU-parlamentariker/-kommissionärer vet jag inte?

 73. Sveriges riksdagsledamöter tilldelas nu ett rejält lönepåslag med 2,5 procent eller
  1 600 kronor mer per månad, meddelar riksdagens arvodesnämnd.
  Det är mer än lönehöjningarna på övriga arbetsmarknaden.
  Varför arvodesnämnden inte la riksdagsledamöternas lönenivåer i paritet med svenska poliser, sjuksköterskors och förskolelärares lönenivåer, enligt värde- grunden allas lika värde, förklarar tyvärr inte arvodesnämnden.
  http://www.friatider.se/riksdagsledam-ternas-l-ner-h-js-till-65400-kronor-m-nad

  • Men du måste ta hänsyn till att politiker utser de som bestämmer över deras egna löner. Ha ha. Det är så korrupt att man undrar varför inte en enda journalist som ska föreställa att granska makten inte ser det. De måste vara helt hjärntvättade.

  • Inga som helst krav på utbildning, erfarenhet eller iq! Tvärtom belönas de som inte ifrågasätter någonting.

 74. Politiker har det bra. Noll produktivitetskrav eller krav på att vara på arbetsplatsen. Sedan en fet arbetslöshetspeng. Utan att ens delta i riksdagsarbetet. Är vi inte vuxna nog att stoppa vansinnet. En vanlig person har inte dessa privilegier. Jag tycker allas lika värde betyder att samma villkor ska vara lika. Annars betyder det ju inte ett skit. Eller?

 75. INGET KONSTIGT säger libbisarna, jag tycker att 90% av partiets politik är konstigt, men majoren märker inte att partiet ligger på 4-6%, konstigt.

 76. Varför behöver Sverige 349 riksdagsledamöter?
  Jag är intresserad och känner till topp tre i min valkrets kanske.
  De andra är bara utfyllnad jag betalar skatt för som gör vad partiledningen vill eller åker ut ändå (samma sak i samtliga riksdagspartier).
  De här lyxlirarna raserar vårt förtroende för riksdagen och i värsta fall demokratin!

 77. Sveriges Politiska system måste reformeras.Folk sitter i Riksdan av ekonomiska orsaker snarare än politiska.Är inte det systemhaveri så vet inte jag.

 78. Det viktigaste är att skriva ”Alternativ för Sverige” ej AfS, på en blank valsedel. Först då kan ansvariga straffas med fängelse och indragna fallskärmar!

LÄMNA ETT SVAR