När Nina Burchardt för ett par månader sen plötsligt meddelade att hon lämnar politiken och posten som ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Hudiksvalls kommun påstod hon att hon ville ge plats åt yngre förmågor. I ett Facebookinlägg på söndagen framkom dock det verkliga skälet.

Det var i ett pressmeddelande i september Burchardt meddelade att hon vid årsskiftet lämnar politiken. Då påstods också att beslutet tagits redan för ett halvår sen.

I Facebookinlägget som publicerades på söndagskvällen skriver hon nu att beslutet att lämna alla förtroendeuppdrag inte är något hon valt själv utan känner en sorg inför, något som också kommer att lämna ett stort tomrum efter alla aktiva år.

”Gemenskap, delaktighet och alla människors lika värde är fina ord vi använder oss av inom partiet, men det gäller inte i praktiken, inte för mig”, skriver Burchardt.

I slutet av augusti berättade hon för S-ordföranden i Hudiksvall Jim Svensk Larm att hon träffat kärleken, något som ska ha tagits emot väl och man ska inte ha sett några problem med att detta var Johnny Skalin (SD). Även vice ordföranden meddelades som reagerade på samma sätt, men man ville samtidigt lyfta det i styrelsens verkställande utskott för att se hur det hela skulle hanteras om det skulle bli så att media skulle reagera eller om frågor skulle uppstå. I verkställande utskottet ska det inte ha blivit några negativa diskussioner kring fallet.

Men den 26 september fick Burchardt ett samtal från ordföranden som upplyste att styrelsen samma kväll beslutat om att uppmana henne att lämna samtliga uppdrag med omedelbar verkan. Det hela hade förvandlats till en förtroendefråga. Det var kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam (S) som tagit initiativ till ett extrainsatt möte där Burchardts privatliv skulle diskuteras.

Efter ett möte med ordföranden några dagar senare insåg hon att hon inte var välkommen längre och att det skulle bli ohållbart att sitta kvar som politisk vilde. Hon förhandlade till sig ett hon skulle kunna vara kvar till årsskiftet, förutsatt att hon inte deltog i några fler möten, och man konstruerade ett pressmeddelande för att både skydda partiet och ge Burchardt tid för att lämna över till en ny ordförande i kultur- och fritidsnämnden, en post hon haft i fem år.

”Jag befann mig under stor press och ville samtidigt både skydda partiet och säkerställa att det gick att få till en ordnad överlämning till en ny ordförande. Jag bryter tystnaden därför att jag vill låta det sista jag gör i partiet vara att påverka partiet lokalt till att gå tillbaka till partiets kärnvärden demokrati, delaktighet, alla människors lika värde och rätten att älska den man vill”, skriver Nina Burchardt i ett mejl till Aftonbladet.

Hos Socialdemokraterna i Hudiksvall påstår man att det förekommer felaktigheter i Burchardts beskrivning av processen men medger samtidigt att hennes relation med Skalin är skälet till att man inte längre har förtroende för henne.

Partiet betonar att det inte är förtroendet mot Nina som person som diskuterats, utan funktionen som en av Socialdemokraternas förtroendevalda toppolitiker i förhållande till en riksdagsledamot, distriktsordförande, ledamot i Sverigedemokraternas nationella styrelse samt f.d. ekonomisk politisk talesperson för ett parti som står så långt ifrån socialdemokratiska värderingar som det är möjligt att komma.

Man avslutar pressmeddelandet med: ”Partiet önskar Nina all lycka och välgång tillsammans med sin nyfunna kärlek.”