En 78-årig man som varit blind de senaste 10 åren har nu återfått synen tack vare spjutspetsteknik utvecklad i Israel där förstörda hornhinnor nu kan ersättas med syntetiska. Det rapporterar Israel Haycom.

Omedelbart efter att bandagen togs bort kunde den 78-årige patienten åter se sina familjemedlemmar och läsa text. Professor Irit Bahar, chef för den Oftalmologiska avdelningen vid Rabin Medical Center (tidigare Beilinson Hospital) i Petah Tikva och den som utförde operationen är stolt över framgången.

– Vi ligger i framkant för något som kan påverka miljoner människors liv.

Den artificiella hornhinnan har utvecklats av det israeliska biotech-företaget CorNeat och har produktnamnet CorNeat KPro. Den är framtagen för att kuna ersätta en biologisk hornhinna med deformationer, ärrvävnad eller som grumlats så att synen försämrats eller helt bortfallit.

Den konstgjorda hornhinnan samverkar med ögats glaskropp. Den stor fördelen med den nya tekniken är att man inte längre behöver förlita sig på donatorer för att hjälpa den här sortens patienter.

Professor Irit Bahar testar patientens nya syn.

Professor Irit Bahar berättar:

– Det kirurgiska ingreppet var okomplicerat och resultatet överträffade alla våra förväntningar. Ögonblicket då vi tog av bandagen var känsloladdat och viktigt. Ögonblick som dessa är belöningen för vårt kall som läkare..

Dr. Gilad Litvin, medgrundare av företaget CorNeat och den som utvecklat den artificiella hornhinnan KPro, fanns också på plats och instämmer med Bahar i att det var ett känsloladdat ögonblick.

– Att avtäcka det första implanterade ögat och vara där i rummet när det skedde kändes overkligt. Att efter år av hårt arbete se en kollega enkelt implantera CorNeat KPro och nästa dag bevittna en medmänniska återfå synen var känslomässigt rörande; det fälldes många tårar i rummet.