En våldsam rånvåg har sedan hösten förra året satt skräck i västra Malmö. Vid ett av rånen ska gärningsmännen ha knivskurit sitt offer så allvarligt att personen riskerade att mista livet. Gemensamt för rånen är att gärningsmännen är ute efter jackor och mobiltelefoner. En större polisinsats med helikopter möjliggjorde att tre 15-åringar nu har häktats misstänkta för rånen.

Det var i höstas förra året som skånsk media började rapporterade om brutala personrån i stadsdelarna Limhamn och Klagshamn i västra Malmö. Vid ett uppmärksammat rån i oktober blev två pojkar 15 år respektive 14 år gamla vid 23-tiden på kvällen rånade på Signe Löfdahls väg. En kort stund därefter blev en 15-årig flicka rånad på en intilliggande väg.

Enligt Fredrik Bratt, informatör på polisregion Syd, fick polisen i samband med de personrånen ett tydligt signalement på förövarna genom vittnesmål. Vid båda tillfällen var det tre ynglingar i 15-årsåldern som utfört rånen.

Den 15-årige pojken blev utsatt för våld mot sitt huvud och därefter bestulen på sin cykel och en keps. Gärningsmännen ska även ha försökt att stjäla pojkens klocka men utan framgång.

LÄS ÄVEN: Mopedburna rånare härjar i Malmö – polisen varnar kvinnor

Den andra veckan i januari uppmärksammade Skånska Dagbladet liknande och sammanhängande rån i områdena Limhamn och Klagshamn. Det började med att tre 12-åringar blev rånade på Grönalundsgatan i Limhamn vid 21-tiden på kvällen. En ensam rånare i 15-årsåldern stal en av pojkarnas jacka och en väska.

Senare samma kväll inträffade ytterligare ett rån i närliggande Klagshamn. Vid det rånet var gärningsmännen tre till antalet och i 15-års åldern. Ynglingarna använde våld mot en 18-årig man för att få tag i hans iPhone, klocka, mössa och skor.

LÄS ÄVEN: Här är invandrargänget som misshandlade och rånade 97-åriga Elsa

Vid 15.30-tiden den den 27 januari observerades två män gå runt med med vapenliknande föremål i Klagshamn. Personer i området som uppfattade situationen som hotfull larmade polis. De två männen greps senare samma dag när deras bil stoppades av polis. I fordonet påträffade polisen ett skjutvapen som dock inte var i funktionsdugligt skick.

I slutet av januari slog rånarna till igen. Flera knivbeväpnade gärningsmän rånade vid 23-tiden på kvällen en 22-årig man på hans jacka och mobiltelefon på Nygårdsvägen i Klagshamn. Gärningsmännen som beskrivs vara i 15-årsåldern knivhögg mannen vid rånet och lämnade honom därefter utan möjlighet att larma efter ambulans.

Den knivskurne mannen blev enligt Sydsvenskan (2019-02-01) liggande med så pass allvarliga skador att han höll på att mista livet. Först senare inkom flera larmsamtal till SOS och polisen inledde en större insats i området med flera patruller och helikopter.

Den kraftfulla polisinsatsen möjliggjorde att tre 16-åringar kunde gripas för det brutala knivrånet som höll på att kosta offret livet. Nu sitter de misstänkta gärningsmännen häktade och kammaråklagare Kristina Amilon förklarar att hon, trots deras låga ålder, kommer att hålla fortsätta frihetsberöva gärningsmännen eftersom det föreligger en mycket stor risk att de påverkar utredningen.

LÄS ÄVEN: Hassanain häktad för förnedringsrån på Emporia i Malmö