fusklakare-100-patienter-feature1

Dan Näslund, Carolina Chruzander och Nawaal Ali Salad Foto: Google maps/Facebook/Linkedin/FN-förbundet

Inrikes

Falska läkaren hann behandla ett hundratal patienter

Publicerad 7/12/2023
Annons

Nawaal Ali Salad, som med en falsk läkarexamen fick arbete som läkare vid en vårdcentral i Sundsvall, hann behandla ett hundratal patienter innan bluffen avslöjades. Det berättar Dan Näslund, verksamhetschef närsjukvårdsområde söder i Region Västernorrland.
– Vi håller på med utredningen nu, säger han till Samnytt.

Det är i juni som det upptäcks att Nawaal Ali Salad, underläkare vid Gillebergets hälsocentral i Sundsvall, inte är utbildad läkare. Den läkarexamen från Karolinska institutet som hon i januari bifogat sin jobbansökan är förfalskad.

Rekryterar ny chef

Ali Salads anställning avslutas med omedelbar verkan. Även vårdcentralens chef Carolina Chruzander, som anställt den falska läkaren, försvinner plötsligt samma månad.

Formellt går Chruzander på semester, men Samnytt får veta att hon inte kommer komma tillbaka som chef när semestern är över.

– Vi håller på att rekrytera en ny chef, berättar Dan Näslund, verksamhetschef närsjukvårdsområde söder i Region Västernorrland, för Samnytt.

LÄS MER: S-politikerns dotter jobbade som läkare med FALSK läkarexamen

Näslund säger att det är Chruzander själv som sagt upp sin chefstjänst, att det inte har något med den falska läkaren att göra och att det bara är en tillfällighet att hon försvinner från vårdcentralen samtidigt som Ali Salad.

– Jag har jobbat på Gilleberget i några år, och det är dags för mig att göra något annat. Det har absolut inte något med det här att göra, säger Carolina Chruzander till Samnytt.

Hon vill inte svara på frågor om hon aldrig misstänkte att Nawaal Ali Salad saknar läkarutbildning.

Hundratal patienter

Region Västernorrland har tidigare skrivit i ett pressmeddelande att det ”finns inga tecken på att någon patient kommit till skada” på grund av den falska läkaren. Än vet man emellertid inte säkert.

– Vi håller på med utredningen nu. Vi har kontaktat alla patienter, men det är för tidigt än att säga, säger Dan Näslund.

Har ni någon uppfattning om hur många patienter den här falska läkaren behandlat?

– Ett hundratal.

Näslund är av uppfattningen att regionen gjort vad den kunnat efter att den falska läkaren uppdagats. Han ogillar Samnytts enträgna frågor, och är missnöjd med de artiklar som tidigare publicerats eftersom han tycker de innehåller ovidkommande detaljer.

– Jag förstår inte, vad är det du vill veta? frågar han irriterat efter upprepade obesvarade frågor om varför den tidigare chefen för vårdcentralen slutat.

– Vi har gjort de åtgärder som har varit nödvändiga, säger Dan Näslund.

LÄS ÄVEN: Falska somaliska läkaren stavade sitt eget namn fel i jobbansökan

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons