Bogdan-Fedorenko
Inrikes

Bogdan Fedorenko döms till 18 års fängelse för kidnappningsmord på hustrun

Publicerad 10/28/2019
Annons

Rättegången mot 45-årige Bogdan Fedorenko för det uppmärksammade bortförandet och mordet på sin hustru Velmira i Avesta avslutades redan i september. Dom meddelas först nu eftersom Falu tingsrätt velat avvakta resultatet av en rättspsykiatrisk undersökning. Då ingen psykisk störning har kunnat konstateras blir påföljden 18 års fängelse.

Ett stort polispådrag såväl i Sverige som utomlands drogs igång när Bogdan, hustrun Velmira och deras gemensamma barn försvann från bostaden i Avesta. Polisen fattade misstankar om brott och kort senare kunde Bogdan gripas i Sovenien, med barnet men utan hustrun.

LÄS MER: Man som misstänks mördat frun och fört bort parets barn gripen i Slovenien

Bogdan greps och utlämnades till Sverige där han häktades. Barnet omhändertogs. Velmira misstänktes mördad och efter en tids spaningsarbete påträffades hennes kvarlevor i närheten av Tönnebro och Gävle utmed E4:an.

LÄS MER: Stort polispådrag i sökande efter misstänkt mördade Avestakvinnan – kropp påträffad

I förhör erkände Bogdan att han tagit hustrun av daga genom att strypa henne men har hävdat nödvärn och att han inte haft för avsikt att döda henne. Åklagare och domstol menar att det handlat om ett överlagt mord.

LÄS MER: Östeuropeisk man jagas för mord på kvinna och bortförande av barn

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse men tingsrätten valde en tidsbestämd fängelsepåföljd på 18 år.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons