jair bolsonaro

Palácio do Planalto from Brasilia, Brasil, CC BY 2.0

Inrikes

Bolsonaro förbjuds ställa upp i presidentvalet

Publicerad 6/30/2023
Annons

Samnytt har tidigare rapporterat om den brasilianska vänsterns ansträngningar att genom så kallad ”lawfare” stoppa sin huvudfiende Jair Bolsonaro från att ställa upp i nästa presidentval och på så sätt säkra ett fortsatt vänsterstyre. På fredagen meddelas från Rio de Janeiro att planen krönts med framgång.

Efter det jämna presidentvalet förra året där korruptionsdömde vänsterpolitikern Lula Da Silva med knapp marginal slog sittande konservative presidenten Jair Bolsonaro, har den politiska vänstern i landet mobiliserat för att försöka neutralisera sin motståndare och förhindra att han ens får chansen att komma tillbaka till makten.

Det har man nu lyckats med när man förmått en domstol att fastslå att Bolsonaro uttryckte sig nedsättande om det brasilianska valsystemet när han antydde att Da Silva kan ha vunnit genom valfusk. Domen innebär att den förre presidenten sätts i politisk karantän fram till år 2030 då han dels hunnit fylla 75 år och dels kan ha förlorat den starka politiska bas han har idag.

Konkret kritiserade Bolsonaro de elektroniska valurnor som användes i presidentvalet och menade att de kunde manipuleras. Han bjöd därför på eget initiativ som sittande president in utländska valobservatörer. Det menar den valdomstol som nu fattat sitt beslut räcker för att Bolsonaro ska anses olämplig som presidentkandidat 2026.

Tänker överklaga

Bolsonaro har sagt att han avser överklaga domen till landets högsta domstol. Om den dömer annorlunda kan ex-presidenten få tillbaka sina politiska rättigheter och kandidera i presidentvalet 2026.

Beroende på hur lång tid överklagandeprocessen tar kan det sock bli problem för Bolsonaro att kandidera då de konservativa kan ha tagit det säkra för det osäkra och satsat på någon annan kandidat, något det redan finns tecken på att man ämnar göra.

LÄS MER: Bolsonaro kan stoppas från omval

Motsvarande försök i USA

Datorer och elektronik i valsammanhang är kontroversiellt i många länder då risken för valfusk genom manipulation av den tekniska apparaturen anses stor. I Sverige har all sådan teknik uteslutits från allmänna val. Röstning och rösträkning sker fortfarande helt manuellt.

Brasilien är inte det enda land där den politiska vänstern gjort långtgående ansträngningar för att göra sig av med sina politiska motståndare på ett sätt så att man ska slippa möta dem i offentlig debatt och allmänna val. Mest uppmärksamhet har aktiviteterna från det Demokratiska partiet i USA varit, syftande till att först avsätta och nu stoppa Donald Trump att kandidera i presidentvalet. Försöken pågår fortfarande.

LÄS ÄVEN: Högsta domstolen beslagtar Bolsonaros pass

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
559Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons