jair bolsonaro

Palácio do Planalto from Brasilia, Brasil, CC BY 2.0

Utrikes

Bolsonaro kan stoppas från omval

Publicerad 6/26/2023
Annons

Motståndare till Brasiliens före detta president Jair Bolsonaro har siktet inställt på att omöjliggöra att han kan ställa upp i ett nytt presidentval, detta efter anklagelser om attacker mot landets valsystem.

Den politiska framtiden för ett av de stora namnen inom konservativ politik står på spel den här veckan när brasilianska domare förbereder sig för att besluta om Jair Bolsonaro ska förbjudas att kandidera eller inte.

LÄS ÄVEN: Högsta domstolen beslagtar Bolsonaros pass

På torsdagen samlas Brasiliens överordnade valdomstol för att överväga det första av 16 fall som förs mot den före detta presidenten som inte lyckades att vinna en andra mandatperiod efter att ha förlorat valet i oktober mot Luiz Inácio Lula da Silva.

Om en majoritet av domstolens sju domare finner Bolsonaro skyldig till att ha missbrukat sina presidentbefogenheter för att stärka sin omvalskampanj, kan han uteslutas från att söka posten i åtta år framåt.

Det skulle utesluta Bolsonaro ur Brasiliens nästa allmänna val 2026 och innebära att den i dag 68-årige expresidenten skulle vara 75 år när han kunde söka posten igen 2030. Han skulle också missa kommunalvalen 2024 och 2028.

LÄS ÄVEN: Våldsamma protester mot nye presidenten i Brasilien

Bolsonaro anklagas för att inför valet ha gjort ogrundade anspråk mot Brasiliens elektroniska röstningssystem. Fallen rör även upploppen den 8 januari i Brasília och polisens upptäckt av en plan för ett militärt maktövertagande hemma hos Bolsonaros tidigare justitieminister.

Yttrandefrihet under attack

Samtidigt som Bolsonaro kan förhindras att ställa upp i presidentvalet igen är yttrandefriheten under attack i landet med domaren Alexandre de Moraes i spetsen som gör sitt yttersta för att tysta politiska motståndare.

Journalisten Glenn Greenwald har rapporterat utförligt om den försämrade situationen i landet.

LÄS ÄVEN: Musk: Twitter kan ha blandat sig i även det brasilianska valet

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons