Foto: Shealah Craighead/Faksimil Facebook

Bolsonaros Brasilien lämnar kritiserat FN-avtal

Brasilien har enligt uppgifter lämnat FN:s kontroversiella migrationsramverk. Redan i december uttryckte den nytillträdde utrikesministern Ernesto Araújo att avtalet är ”ett olämpligt verktyg” och att varje land bör få bestämma sin egen migrationspolitik.

En uppsatt brasiliansk diplomat som inte har befogenhet att kommunicera med pressen uppger anonymt till Reuters att landet officiellt har lämnat FN:s kritiserade avtal.

Avtalet ”Global compact for safe, orderly and regular migration” har som huvudmål att luckra upp nationella barriärer mot migration och införa nya vägar in. Något som den nytillträdde presidenten Jair Bolsonaros regering inte tror är rätt väg att gå.

LÄS ÄVEN: Chile säger nej till FN:s migrationspakt – ”migration är ingen mänsklig rättighet

Enligt Ernesto Araújo kommer människor som flyr från misären i Venezuela dock fortsatt att välkomnas i Brasilien.

Chile: Migration är inte en mänsklig rättighet
Det är endast några dagar sedan Bolsonaro tillträdde som Brasiliens president och han väljer nu att följa länder som Australien, Chile, Israel, Polen, Ungern, USA och Österrike.

Det sydamerikanska landet Chile förtydligade sitt ställningstagande mot FN-avtalet i början av december.

– Vår position är tydlig. Vi har sagt att migration inte är en mänsklig rättighet. Länder har rätt att sätta kraven för att utländska medborgare ska få komma in i landet, förklarade Rodrigo Ubilla, Chiles vice inrikesminister.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.