Natten mot torsdagen väcktes de boende i en flerfamiljsfastighet i Västerås av att en lägenhet i huset sprängdes. Enligt polisen rör det sig om tillverkning av en bomb som gick snett. Bombmannen ligger nu nedsövd på sjukhus med vad som beskrivs som ”mycket allvarliga skador”.

Händelsen inträffade vid 03:30-tiden i området Skiljebo i Västerås. En kraftig explosion blåste ut hela lägenheten och den nu misstänkte bombtillverkaren hittades vid polisutryckning till platsen svårt skadad i trapphuset.

Mannen är formellt gripen men vårdas för närvarande nedsövd på sjukhus med mycket allvarliga skador och har därför inte kunnat höras. Han är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse genom att ha tillverkat en bomb i bostaden med sprängmedlet TATP som bas som av misstag utlöstes.

Utöver att mannen är i 40-årsåldern är polisen förtegen med uppgifter om den misstänkte/skadade, däribland härkomst och eventuellt tidigare känt kriminellt CV. Bomber är numera vanligt förekommande inom den gängkriminella miljön men också vid terrorbrott.

Lägenheten är avspärrad för teknisk undersökning och för att säkerställa att inte ytterligare explosiva föremål finns på platsen. Övriga hyresgäster i fastigheten har evakuerats. Det rör sig om ett 50-tal personer.

Polisen uppger att man hittat diverse kemikalier i lägenheten, något som kan indikera att tillverkning av andra sorters bomber också planerades.