Faksimil Twitter

Utrikes

Bondeupproret mot klimatmålen växer i styrka

Publicerad 7/10/2022
Annons

Böndernas protester mot EU:s och den nederländska regeringens utsläppskrav fortsätter med oförminskad kraft.

På flera platser i landet använder lantbrukare sina traktorer för att spärra av vägarna för godstrafik men låter personbilar passera. I långa konvojer försöker de lamslå landets ekonomi i ett försök att påverka politikerna. Protesterna utlöstes av ett regeringsförslag om att minska utsläppen av föroreningar som kväveoxid och ammoniak med 50 % till 2030.

Den nederländska regeringen har fortfarande inte gått bönderna till mötes och många oroar sig över att det kommer att leda till våldsamma sammandrabbningar. Regeringen menar att kväveutsläppen måste ner för att följa EU:s riktlinjer.

Natur- och kväveminister Christianne van der Wal har medgivit att reformen i praktiken kommer betyda slutet för ett stort antal gårdar, skriver Yle. Hon har planer på att genom tvångsköp av gårdar uppnå utsläppsmålen. Polisen har slagit en järnring kring ministerns hem för att hindra demonstranter från att ta sig dit.

LÄS ÄVEN: Tusentals stormar presidentens residens

Polisen skjöt verkanseld

I onsdags besköt polisen en 16-årig traktorburen demonstrant på nära håll, vid en polisavspärrning i Rotterdam, något som Samnytt rapporterade om. Händelsen fångades på film. Två skott hörs avfyras i snabb följd. Skotten gick genom förarhytten och det var nära att pojken träffades i huvudet.

16-åringen, Jouke Hospes, arresterades senare tillsammans med två män i 40-års åldern. Polisen anklagade de tre för försök till dråp och hävdade att de hade ”försökt köra på poliser och polisfordon”. Anklagelserna drogs senare tillbaka och alla tre släpptes under onsdagen, uppger Dutchnews.

Innan dess hade aktivister som kallar sig ”Farmers Defence Force” (Böndernas försvarsstyrka) kört en konvoj med traktorer till polisstationen i Leeuwarden där de krävde att pojken skulle släppas. Hospes säger i efterhand att det är ”ofattbart” att polisen sköt mot honom. 

– Bilderna visar väldigt tydligt att jag inte gör något fel. Jag har tur som överlevde, säger han till Gelderlander..

I filmen nedan visar Jouke Hospes var en av polisens kulor träffade.

– Jouke blev oskyldigt misstänkt och anklagad, han tillbringade en natt i fängelse efter att oskyldigt ha blivit beskjuten. Jag förväntar mig ett avsevärt skadestånd, säger familjens advokat.

LÄS ÄVEN: Massivt bondeuppror i Nederländerna

Sjukskrev sig efter att ha skjutit mot pojken

Polismannen som besköt 16-åringen uppges nu vara sjukskriven. Lokala medier rapporterade på torsdagskvällen att han hade gömt sig på grund av hot. Varken Åklagarmyndigheten eller polisen vill bekräfta om så är fallet.

Tidigt på torsdagsmorgonen arresterade polisen 19 personer som med sina traktorer blockerat en distributionscentral i tre dagar i Bleiswijk. Nio av dem var under 18 år. Ett dussintal kravallpoliser slet dem ur sina fordon och förde sedan bort dem. Samtliga släpptes senare under dagen. De tio vuxna avkrävs böter för att de inte följt polisens order om att avlägsna sig. De nio minderåriga kommer att förhöras vid ett senare tillfälle, skriver AD.

Under lördagen hade Nijmegens borgmästare beordrat att inga bönder skulle tillåtas komma in i staden. Detta såg lantbrukarna som en utmaning och fyllde snart gatorna med tutande traktorer.

På ett fält samlades 350 traktorer i formation, som sett från skyn stavade budskapet ”No farmers, no food” (utan bönder, ingen mat).

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
644Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons