Den brittiska staden Sheffields nytillträdde borgmästare, den 28-årige somaliska migranten, muslimen och miljöpartisten Magid Magid, har rönt stor uppmärksamhet och kritik efter att han, utan befogenheter, beslutat förbjuda USA:s president att besöka staden och utlysa en solidaritetsdag med alla illegala migranter som tar sig in i USA från Mexiko.

En bild skickas runt i sociala medier där Magid sitter på huk iklädd mexikansk sombrero och t-shirt med texten ”Donald Trump is a wasteman”. Bilden har delats flitigt av såväl Trump-hatare som stödjer Magid som av kritiker som menar att utspelet är ett grovt övertramp av en brittisk borgmästare.

Bakgrunden till Magids jippo är att Trump ska besöka England den 13 juli för att träffa drottning Elizabeth II. Någon avstickare till Sheffield är inte inplanerad i samband med statsbesöket men borgmästare Magid har ändå tagit det säkra för det osäkra och förbjudit den amerikanske presidenten att sätta sin fot i staden.

Magid har i kraft av sitt ämbete inga sådana befogenheter. Inte heller har han mandat att utlysa några officiella dagar som den om solidaritet med illegala migranter från Mexiko som han nu utropat till samma datum som Trump anländer till England. Magid menar dock att han har stöd från det mexikanska civilsamhället i Sheffield som borgmästaren menar att Trump agerat ”hemskt och respektlöst” mot.

Som muslim är Magid också upprörd över Trumps terrorismförebyggande inreseförbud från vissa länder där islam är dominerande religion, ett beslut som dock prövats och godkänts av USA:s högsta domstol. Enligt Magid är beslutet rasistiskt. Beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och genomföra flytten av USA:s ambassad dit upprör också den muslimske Magid. Det är emellertid beslut som endast innebär att Trump genomför vad såväl Republikanska som Demokratiska regeringar i USA ratificerat sedan decennier tillbaka.

Magid hävdar också på oklara grunder att Trump ställt sig bakom vit makt-rörelsen i USA och kallar i en intervju med brittisk media presidenten vid sidan av ”wasteman” för bland annat ”stupid”, ”mindless” och ”racist”. Magid har dock själv kritiserats för att flörta med rasism efter att han i sitt installationstal som nytillträdd borgmästare gjorde stor sak av sin egen ras.

Magid anser att premiärminister Theresa May bör följa hans exempel och bannlysa Trump från att resa in i England överhuvudtaget. Han tycker också att drottningen borde vägra skaka hand med den amerikanske presidenten.

Att använda andra – i synnerhet ”underprivilegierade” – folkslags attribut – som när Magid klär sig i mexikansk sombrero – brukar från vänsterliberalt håll normalt fördömas som ”kulturell appropriering”. I det här fallet har man av allt att döma dock haft stort överseende med detta.