Den sedan tidigare hårt kritiserade så kallade gymnasielagen som ger ’ensamkommande’ med avslag rätt att stanna ändå, får nu ytterligare kritik. Ute i kommunerna går man på knäna för att försöka erbjuda bostäder åt de hittills 6000 som fått förnyat uppehållstillstånd för att plugga och här anser man att regeringen inte tänkt igenom eller gjort någon konsekvensanalys innan lagen klubbades.

De ’ensamkommande flyktingbarn’ som nu får stanna trots att de är vuxna och saknar asylskäl erbjuds enligt lagen svensk gymnasieskola på de svenska skattebetalarnas bekostnad. Däremot ger lagen inte de ’ensamkommande’ rätt att kräva av kommunerna att lösa deras boendesituation. Det ansvaret vilar på den enskilde individen.

Frivilligorganisationer får skattepengar
I många kommuner upplever man ändå ett ansvar för den här gruppen. Man har blivit föremål för påtryckningar från aktivistgrupper och media om att samhället måste kliva in och lösa boendet för dessa migranter och ger nu bland annat ekonomiskt stöd från kommunbudgeten till frivilligorganisationer för att dessa ska ordna bostad åt de ’ensamkommande’.

En sådan kommun är Örebro, där man redan har stora migrationsrelaterade utmaningar i bostadsområdet Vivalla som klassas som ett av Sveriges mest problemtyngda så kallade ’utsatta områden’. Nu har man sedan gymnasielagen klubbades fått ytterligare stor tillströmning av migranter, i huvudsak unga män från Afghanistan och därför vänt sig till stadsmissionen med pengar och vädjan om att lösa den svåra boendeekvationen.

Har mardrömmar
Monica Gunnarsson, som är direktör på Örebro stadsmission, säger i en kommentar till SVT Nyheter att hon drömmer mardrömmar på grund av vetskapen om att de afghanska männen inte har ett ordnat boende.

Ansvariga politiker är mer kritiska till regeringen som man menar bär ett stort ansvar för den uppkomna situationen. Kommunalrådet John Johansson (S) anser att regeringen inte tänkt igenom gymnasielagen ordentligt och inte gjort någon konsekvensanalys. I sin kommentar till SVT Nyheter vill han dock inte gå så långt som att påstå att lagen aldrig borde ha klubbats – ”intentionen var ändå bra” menar Johansson.

Myndiga har eget ansvar
Däremot anse Johansson att principen om eget ansvar för sin boendesituation ändå i grunden måste gälla även för den här gruppen:

– Är man vuxen och har uppehållstillstånd, då har man ett eget ansvar och det ansvaret kan inte kommunen ta över.

Monica Gunnarsson på stadsmissionen tycker däremot att kommunen borde ta ett större ansvar, trots att hon säger sig vara medveten om att bostadsmarknaden är hårt ansträngd för alla. Enligt Gunnarsson har dock den här gruppen särskilda svårigheter att hitta ett boende, vilket man måste ta hänsyn till.

Hemfaller till kriminalitet och drogförsäljning
Ett annat relaterat bekymmer för kommunerna, bland annat Örebro är att de ’ensamkommande’ som fått uppehållstillstånd enligt gymnasielagen slår in på den kriminella banan. I Vivalla finns sedan länge etablerade grova kriminella invandrarnätverk som ser de nytillkomna migranterna som en resurs att anlita för att bland annat sälja droger.

 

, säger John Johansson (S).