I en årsrapport från Bostadsförmedlingen i huvudstaden framkommer att hela 636 000 personer väntar i bostadskö. Samtidigt förmedlades endast 7 871 ”vanliga” hyresrätter under det föregående året.

Det är allmänt känt att bostadsmarknaden är mycket belastad i landet. I Stockholm köar man i snitt 10,3 år för att få en hyresrätt. Däremot skiljer det ordentligt mellan centrala Stockholm, stadens ytterområden och Stockholms kranskommuner. I innerstaden är kötiden i snitt 16,8 år.

Vid årsskiftet uppmärksammade lokaltidningen Mitti ett nytt rekord i Stockholms bostadskö. En person hade köat i hela 35 år och 5 månader för att till slut få en lägenhet på Södermalm.

Ytterligare en person hade väntat i 33 år för att få en lägenhet i Vasastan. Under år 2017 förmedlades en lägenhet på Södermalm till en person som hade köat i 34 år.

Enligt årsrapporten från Bostadsförmedlingen i Stockholm står 635 730 personer i kö. I den föregående årsrapporten var den siffran 596 171 personer.

Förmedlade bostäder
Bostadsförmedlingen skriver att det förmedlades 13 455 hyreslägenheter under det föregående året. Endast 7 871 av dessa lägenheter är dock vanliga hyresrätter. Resten är bland annat boenden för studenter.