Genrebild. Foto: Holger Ellgaard

Bostadskön växer i Stockholm – hela 636 000 personer väntar

87 Shares

I en årsrapport från Bostadsförmedlingen i huvudstaden framkommer att hela 636 000 personer väntar i bostadskö. Samtidigt förmedlades endast 7 871 ”vanliga” hyresrätter under det föregående året.

Det är allmänt känt att bostadsmarknaden är mycket belastad i landet. I Stockholm köar man i snitt 10,3 år för att få en hyresrätt. Däremot skiljer det ordentligt mellan centrala Stockholm, stadens ytterområden och Stockholms kranskommuner. I innerstaden är kötiden i snitt 16,8 år.

Vid årsskiftet uppmärksammade lokaltidningen Mitti ett nytt rekord i Stockholms bostadskö. En person hade köat i hela 35 år och 5 månader för att till slut få en lägenhet på Södermalm.

Ytterligare en person hade väntat i 33 år för att få en lägenhet i Vasastan. Under år 2017 förmedlades en lägenhet på Södermalm till en person som hade köat i 34 år.

Enligt årsrapporten från Bostadsförmedlingen i Stockholm står 635 730 personer i kö. I den föregående årsrapporten var den siffran 596 171 personer.

Förmedlade bostäder
Bostadsförmedlingen skriver att det förmedlades 13 455 hyreslägenheter under det föregående året. Endast 7 871 av dessa lägenheter är dock vanliga hyresrätter. Resten är bland annat boenden för studenter.

87 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.