ved eld
Utrikes

Böter på tusentals kronor för de som värmer hemmen med ved

Publicerad 2/3/2023
Annons

Den brittiska regeringen har beordrat lokala myndigheter att straffa människor som använder vedeldade kaminer för att hålla värmen med böter på 300 pund, motsvarade nästan 4 000 kronor, eller potentiellt straffrättsliga åtal för dem som upprepade gånger vägrar att följa statliga klimatdiktat.

Mitt under energikrisen i Storbritannien har användningen av braskaminer skjutit i höjden. Men nu har lokala myndigheter blivit tillsagda av regeringen att använda 2021 års miljölag för att utdöma böter på 175 till 300 pund för dem som använder vedeldade kaminer som inte uppfyller statliga standarder för luftföroreningar.

LÄS ÄVEN: Rödgröna styret i Stockholm vill övervaka invånarnas ”klimatutsläpp”

Lokala kommunstyren informerades också om att för dem som ständigt bryter mot reglerna kan de väcka åtal mot och dela ut böter på 5 000 pund till, och ytterligare 2 500 pund för varje ytterligare dag som de illegalt använder ved för att värma sina hem.

Tveksam effekt

Under de senaste sex åren har kommuner i England utfärdat endast 17 stycken böter mot människor som eldat med ved, trots att de fått över 18 000 klagomål från medborgare.

I London hävdar borgmästare Sadiq Khans kansli att man minskat luftföroreningarna i huvudstaden fem gånger snabbare än i resten av landet sedan 2016.

LÄS ÄVEN: Rödgrönt styre vill förbjuda bilar på populär gata i Stockholm

Samtidigt råder tvivel om huruvida eliminering av vedeldade kaminer faktiskt skulle vara effektivt för att begränsa luftföroreningar som regeringen hävdar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons