Sverige bidrar med hisnande 150 miljarder till EU:s ”coronafond”. Nu när pengarna ska delas ut får Sverige endast tillbaka 30 miljarder – en förlust med 120 miljarder totalt sett. Det är dubbel så mycket som hela svenska rättsväsendet kostar.

Efter sommaren väntas Sverige få tillbaka 30 av de 150 miljarder som Sverige ger till EU:s coronafond. Stödet har försenats av de svenska regeringskriserna men nu är ett godkännande klart. Dock får Sverige inte själv bestämma hur bidraget ska användas.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, skriver i ett pressmeddelande:

Jag är stolt över att Nästa Generation EU [stödets formella namn, reds anm] kommer att ge ett betydande bidrag för att stödja Sverige att bli klimatneutralt så fort som möjligt

Riktigt dålig affär”

Kommissionen, genom ekonomikommissionären Paolo Gentiloni, kallar brakförlusten som Sverige gör för ”goda nyheter” samtidigt som statstelevisionen endast längst ner i artikeln kort nämner att Sverige gör en gigantisk förlust.

Användningen av pengarna måste dock godkännas av övriga medlemsländer i EU:s ministerråd. Först efter det väntas en första utbetalning av pengarna på ungefär 11 miljarder kronor delas ut under det tredje kvartalet i år.

Jimmie Åkesson ifrågasätter om man verkligen ska jubla över ”en riktigt dålig affär” och konstaterar att Sverigedemokraterna var enda parti som röstade emot att skicka 150 miljarder ytterligare till EU.

Till EU:s så kallade coronafond har Sverige förbundit sig att betala hela 150 miljarder kronor, vilket gör detta till en oerhört dålig affär för Sverige. Sverige är en nettobetalare till EU, något som vi Sverigedemokrater alltid har ifrågasatt skarpt.

Inför Sveriges beslut att betala dessa extra 150 miljarder röstade vi nej i Sveriges riksdag. Tyvärr röstade en majoritet för. Att jubla över att vi nu tycks få tillbaka en liten del av dessa pengar är som att köpa en riktigt dålig aktie och sedan bli glad när man säljer den med brakförlust.

Skattebetalarnas miljarder, som Sverige nu har förlorat, hade behövts här hemma.