På nyårsdagen svors Brasiliens nye president Jair Bolsonaro in. Den forne militären har lovat göra processen kort med de kriminella gäng som plågar landet och har även aviserat en rad kursändringar bort från vad han karakteriserar som ”marxistiskt skräp”.

Bolsonaro lovar bland annat att rensa ut vänsterflummet inom skolväsendet. Om några värderingar ska läras ut där vid sidan av ämneskunskaperna så är det i så fall traditionella familjevärderingar, har den nyutsedde utbildningsministern Ricardo Vélez slagit fast.

Brasilien kommer heller inte att stå som värd för nästa stora klimatmöte. Den nya regeringen drar tillbaka sitt värdskap eftersom man anser att domedagslarmen om klimatförändring är överdrifter och propaganda från den globala vänstern och kulturmarxister.

Bolsonaro vill också stärka banden till Trumps regering i USA och meddelar att man kommer att följa USA:s exempel och flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem.

LÄS MER: Brasilien tar i med hårdhandskar mot kriminella – ”skjut för att döda”

Som Samhällsnytt tidigare rapporterat tar den nya regeringen också i med hårdhandskarna mot de kriminella gängen. Polisen får instruktioner att skjuta för att döda i konfrontationer med beväpnade gängkriminella, i Rio de Janeiro ska helikopterburna krypskyttar sättas in för att eliminera våldsamma gatubrottslingar och alla laglydiga brasilianska medborgare får rätt att inneha vapen för att skydda sig.

Många av de ministrar som Bolsonaro utsett har i likhet med honom själv ett militärt förflutet. Endast två av de nya ministrarna är kvinnor.

Till justitieminister har domaren Sergio Moro utsetts. Det var han som höll i klubban när den tidigare presidenten Lula da Silva dömdes till tolv års fängelse för korruption.

Bolsonaro får en smakstart som president när det gäller opinionsläget. 75 procent av brasilianarna anser att den nya regeringens utstakade väg är den rätta att gå.

På plats för att hedra Bolsonaro under insvärningsceremonin fanns bland annat Ungerns och Israels premiärministrar, Viktor Orban respektive Benjamin Netanyahu.