bilbrander-frolunda
Inrikes

Bred topsningsaktion ska hitta bilbrännare i Frölunda

Publicerad 10/17/2018
Annons

För att komma vidare i den stora bilbrandsutredningen genomför polisen i Göteborg nu topsning på bred front bland vad kammaråklagare Mats Ihlbom kallar ”en viss grupp människor”.

Bilbränder är numera en del av vardagen på många platser i Sverige, med en påtaglig övervikt för invandrardominerade och så kallade utsatta områden. Massbilbränningen i Göteborgsstadsdelen Frölunda den 13 augusti där runt 60 bilar sattes i brand stack ändå ut och fick stor medial uppmärksamhet.

LÄS MER: Bränder på Frölunda Torg – ”Sarajevo under kriget? Bagdad och invasionen? Mogadishu och klankrig?”

Ett stort antal antisociala ungdomar deltog i bränderna men endast en person har med tillräckligt stor säkerhet för att häktas kunnat knytas till brotten. Samtidigt har polisen säkrat DNA på brottsplatsen från ett flertal personer.

LÄS MER: De tre anhållna för bilbrandsterror i Frölunda tidigare dömda för grova brott

Dessa finns dock inte i polisens DNA-databas och därför ska nu ett större antal personer i Frölunda topsas i hopp om att få en eller flera träffar. Polisen är förtegen om hur man valt ut vilka som ska topsas.

LÄS MER: Polisen om bilbränderna: ”finns inget som tyder på politiska motiv”

Den åklagare, Mats Ihlbom, som godkänt åtgärden uppger bara att det rör sig om ”en viss grupp människor”. I första skedet handlar det om ett 30-tal personer som ska topsas. Det är oklart om insatsen kan komma att utvidgas ytterligare.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons