polen belarus gräns migranter

Faksimil Youtube

Utrikes

Brittisk militär assisterar Polen – ryska fallskärmsjägare till området

Publicerad 11/12/2021
Annons

Dödläget utmed gränsen mellan Polen och Belarus avseende migranterna fortskrider, men runt omkring råder febril aktivitet.

I FN:s säkerhetsråd har västländerna fördömt Belarus för den eskalerande migrantkrisen som man menar att landet använder för att destabilisera EU:s östra gräns. Samtidigt avfärdar Ryssland, Belarus allierade, anklagelserna. Enligt ryssarna är det i stället Polen och Litauen som behandlar migranterna bryskt.

Tidigare i veckan hotade Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko att stänga av Europas gasförsörjning.

LÄS ÄVEN: Belarus hotar stänga av gasen till Europa – Ryssland visar stöd med bombplan

I samband med gashotet framkom även att Ryssland visat sitt stöd för Belarus genom att öva med bombplan över landet. USA följer utvecklingen och har i veckan tagit upp rapporter om ”ovanlig militär aktivitet” från den ryska sidan vid Ukrainas gräns.

Brittisk hjälp

Medan de flesta övriga EU-länder ser på har före detta unionsmedlemmen Storbritannien skickat militär hjälp i form av ingenjörstrupper för att assistera Polen med att förstärka gränsstaketet mot Belarus.

LÄS ÄVEN: Fler sanktioner för Belarus att vänta

Samtidigt trappar Ryssland upp sin inblandning i konflikten genom att på fredagen skicka fallskärmsjägare till Belarus. Enligt det ryska försvarsministeriet är detta en del av de krigsövningar landet håller i regionen Grodno som gränsar till Polen.

Afrikaner

Medan de flesta av migranterna som kommit till gränsen hittills varit från Mellanöstern, kommer nu också många afrikaner.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1032Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons