Det senaste året har brittisk polis avvärjt 17 terrorattacker som varit på väg att utföras. Polisen har också genomfört rekordhöga 317 gripanden relaterade till terrorism under året och ser inga tecken på att utvecklingen kommer att förändras. 

Inför den stundande julhandeln uppmanar den brittiska antiterrorpolisen allmänheten att vara vaksamma. Enligt den brittiska underrättelsetjänsten MI5, är sannolikheten hög för att det sker en terrorattack.

LÄS ÄVEN: Skjutning vid julmarknad i Strasbourg – tre döda, 11 skadade
LÄS ÄVEN: Polisen manar till vaksamhet och tipsar om hur man agerar vid en terrorattack under julhandeln

För det fjärde året i följd har antiterrorpolis gripit över 300 personer relaterat till terrorism under ett år. Antalet gripanden av terrormisstänkta är rekordhögt sedan polisen började att rapportera dessa ärenden år 2001.

Dean Haydon är nationell samordnare vid den brittiska antiterrorpolisen och förklarar i ett pressmeddelande att det inte är en trend som ser ut att mattas av eller vända.

– Sedan mars 2017 har vi avvärjt totalt 17 terrorattacker. Det pågår just nu 700 terrorutredningar som involverar omkring 3000 personer, och rekordnivån visar inget tecken på att minska, säger Haydon.

8 av tio fängslade för terrorism är islamister
I slutet av föregående vecka publicerade den brittiska antiterrorpolisen en årlig rapport över sitt verksamhetsområde. Rapporten visar att antalet personer som är fängslade för brott relaterade till terrorism är på den högsta nivån sedan uppgifterna började registreras i april 2009.

Merparten av alla fängslade för brott relaterade till terrorism är islamister, hela 80 procent. 13 procent är högerextremister och resterande är övriga grupper och fall där ideologin är oklar. I den kategorin ingår bland annat individer kopplade till konflikten i Nordirland.

Bakgrund
Av de som gripits för brott relaterade till terrorism under det senaste året ansåg sig 72 procent ha brittisk eller dubbel nationalitet.

Sedan den här typen av bakgrundsuppgifter började registreras efter terrordåden i USA den 11 september 2001 har 60 procent av alla gripna för brott relaterade till terrorism uppgivit att de anser sig ha brittisk eller dubbel nationalitet.