Tidigt på måndagseftermiddagen meddelande Brexit-minister David Davis sin avgång i protest mot premiärminister Theresa Mays Brexit-plan som uppfattas som bara ett halvt utträde ur EU. Några timmar sedan meddelande utrikesminister Boris Johnson att även han lämnar regeringen av samma skäl.

Redan i fredags avgick också den högt uppsatte tjänstemannen Steve Baker som arbetat direkt under Davis. Ett flertal parlamentsledamöter från Mays konservativa parti har också uttryckt skarp kritik mot den ofullständiga Brexit-planen.

Regeringskris hotar
Bedömare anser att avgångarna kan leda till en fullt utvecklad regeringskris. Senare på måndagen ska May träffa tunga parlamentsledamöter från sitt parti och det antas att det då kommer att hållas en intern omröstning om huruvida May ska ges fortsatt förtroende.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Oppositionspartiet Labours vice partiledare Tom Watson kommenterar turbulensen i tory-regeringen med att beskriva det som “fullständigt kaos”. Han menar att May nu har förlorat all trovärdighet i Brexit-frågan.

Den tidigare UKIP-ledaren Nigel Farage väljer däremot att se ljust på avgångarna och säger i en kommentar på Twitter att dessa kan leda till att även May tvingas avgå och att Brexit-förhandlingarna då kan komma på rätt spår igen.

Sent på måndagen ska premiärministern träffa parlamentsledamöter från det egna Torypartiet. Mycket pekar på att det då kommer att hållas en partiintern omröstning om förtroendet för May, enligt TT. Avgångskrav har kommit från såväl UKIP som Labour.

Datum för Storbritanniens utträde ur EU är satt till den 29 mars 2019. Theresa May har förespråkat en så kallad mjuk Brexit där Storbritannien kvarstår som en del av EU:s inre marknad i motsats till ett fullständigt utträde där Storbritannien tecknar egna handelsavtal med omvärlden.

Kan bli mjukt Swexit
I Sverige förespråkar nu Sverigedemokraterna på liknande sätt som May ett mjukt “Swexit” där landet blir kvar på EU:s inre marknad efter ett eventuellt ja till utträde från det svenska folket i en folkomröstning i frågan. Det meddelande partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt i en debattartikel i Dagens Industri häromdagen.

SD har också ändrat sig om när en sådan folkomröstning ska hållas. För en kort tid sedan deklarerade Jimmie Åkesson att partiet skulle verka för att få till stånd en EU-folkomröstning som den brittiska under nästa mandatperiod.

Enligt Oscar Sjöstedt har kritik från näringslivet lett till att man nu skjuter frågan på framtiden. Ett annat skäl till att Swexit-folkomröstningen läggs på is är att SD vill kunna regeringsförhandla med bland annat Moderaterna efter valet utan att EU-frågan kommer i vägen.