Som förhandstippat blev det ett stort nederlag i det brittiska parlamentet för Theresa Mays regering i omröstningen om det avtal som förhandlats fram för Storbritanniens utträde ur EU. Avtalet avvisades på tisdagskvällen med siffrorna 432 nej mot 202 ja.

Motståndet mot avtalet har varit flerfasetterat. Inom det konservativa regeringspartiet anser många att  det är ett för mjukt Brexit eftersom Storbritannien ska stanna kvar i EU:s tullunion med de skyldigheter det innebär med utan något inflytande.

För andra har stötestenen varit vad som ska gälla för Nordirland-Irland efter att Storbritannien lämnat unionen. Även Skottland har varit i fokus för debatten då många skottar vill vara kvar i EU men i stället lämna Storbritannien.

Vad som nu sker är inte helt klart. Det mest sannolika är att May får ytterligare ett antal månader på sig av EU att hitta en lösning, men då måste hon formellt be om detta.

Ett annat alternativ är att Storbritannien lämnar EU utan avtal den 29 mars. Det avvisade dock May direkt efter nederlaget på tisdagskvällen där hon klargjorde att Storbritannien ska lämna EU ”på ett ordnat sätt”.

Det har också spekulerats i att ett nej till det framförhandlade avtalet skulle utgöra en öppning för stanna-krafterna i Storbritannien att helt stoppa utträdet och eventuellt få till stånd en ny folkomröstning i frågan.

Direkt efter omröstningen öppnade May för en prövning av den sittande regeringens legitimitet. När Labour-ledaren Jeremy Corbin tog till orda flaggade han för ett misstroendevotum. Debatt om ett sådant kommer att hållas inom kort i parlamentet.