Ett antal ledamöter i det brittiska underhuset i Westminster poserade nyligen utklädda i muslimsk slöja för att fira ”världshijabdagen” vars syfte är att normalisera det kvinnoförtryckande plagget och att mana kvinnor till att klä sig ”anständigt”. Bland ledamöterna fanns flera från Labour, däribland den tidigare jämställdhetsministern Dawn Butler, och ett antal från det skotska nationella partiet, SNP. 

Manifestationen föranleddes av att ”Världshijabdagens” arrangörer gått ut och bett om donationer och uppmanat kvinnor av olika trosuppfattning att klä ut sig i hijab i ”solidaritet” med muslimer under parollen: ”Jag står upp för rätten att TÄCKA SIG!”.

En av organisationens omslagspersoner är den muslimske fundamentalisten Dr. Yasir Qadhi, som bland annat har anklagats för antisemitism. Han säger ”Konceptet att bringa uppmärksamhet åt det anständighetsplagg som islam uppmanar kvinnor att bära är något extremt positivt. Projekt som ‘Världshijabdagen’ hjälper oss att sprida dessa värderingar och visar fram vår religion i ett positivt ljus”.

Dock omnämns varken hijab eller de än mer kvinnoförtryckande burka och niqab  i Koranen. Mer liberala och progressiva röster inom islam menar att dessa plagg är sexistiska och verktyg för att utöva kontroll över kvinnor. Dessa liberala krafter kämpar dock en minoritetskamp i motvind till den kräftgångstrend av radikalisering och fundamentalisering som de senaste decennierna präglat den muslimska delen av världen och även de ”muslimska civilsamhällena” i väst.

I länder som Iran och Saudiarabien råder lagtvång på att kvinnor ska bära slöja och hårda straff för den kvinna som bryter mot lagen. I dessa länder manifesterar kvinnor i stället mot slöjförtrycket genom att med risk för sina liv posera utan slöja.

”Världshijabdagens” initiativtagare säger att man vill ”skapa en fredligare värld där globala medborgare respekterar varandra”. Man hävdar också att sådana förbud mot heltäckande slöja som införts i vissa västländer, bland annat Frankrike, är tecken på ökande ”islamofobi” och leder till att kvinnor som måste bära sådana plagg löper ökad risk att utsättas för hatbrott.

Under premiärminister Theresa Mays frågestund förra onsdagen ställde en av de parlamentsledamöter, Tasmania Ahmed-Sheikh från SNP, en ”fråga” där hon efterlyste ökad acceptans för muslimsk täckande klädsel i det brittiska samhället och att May personligen borde engagera sig i detta. Ahmed-Sheikh passade vid tillfället också på att kräva fortsatt högt inflöde av asylsökare och andra migranter.

LÄS MER: DN-reporter firade Hijabdagen – provade slöja i direktsändning

Även i Sverige har riksdagsledamöter klätt ut sig i muslimsk slöja under så kallade ”hijabupprop” och liknande manifestationer. Här deltar även kvinnliga journalister i den radikala kampen för införandet av en mer muslimsk kvinnoroll i det svenska samhället. Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur bland andra en journalist från Dagens Nyheter på hijabdagen nyligen i direktsändning lät sig kläs i hårt åtsmitande slöja med bara ett cirkelrunt hål för ansiktet.