Precis som tills nyligen i Sverige, innan samtliga medborgare tvingades finansiera public service med en ny skatt, använder man i Storbritannien tv-licens för BBC. Detta är något den nye premiärministern Boris Johnson nu ifrågasätter och säger att en konservativ regering kan titta närmare på möjligheten att ta bort denna.

Johnson gjorde uttalandet under ett besök i Sunderland på söndagen. Premiärministern menar att man måste fråga sig ifall denna lösning för att finansiera en medieorganisation fortfarande är vettigt i det långa loppet givet hur andra organisationer hanterar att finansiera sig själva.

Han ifrågasätter även hur länge man kan rättfärdiga ett system där alla som har en tv måste betala för att finansiera en särskild uppsättning kanaler.

Den brittiska tv-licensen kostar 154,50 pund – motsvarade knappt 2 000 svenska kronor – per år och kommer att kvarstå åtminstone till 2027 då nuvarande överenskommelse går ut.

2015 gick BBC med på att betala för att personer över 75 skulle slippa betala licens, vilket tidigare täckts av staten. Men nu hävdar BBC, som drar in mer än 47 miljarder kronor årligen från skattebetalarna, att man inte längre har råd. Detta kritiserar Johnson som vill se att BBC håller sitt löfte.

Minskat intresse

BBC har svårigheter med att attrahera yngre tittare som hellre själva väljer vad man ska se på på internet. Enligt en läckt intern rapport ser färre än hälften av personer i åldrarna 16-34 på BBC:s kanaler under en vecka. Detta är något som fått fler att ifrågasätta tv-licensens rättfärdigande i framtiden.

Liksom i Sverige med SVT anklagas BBC ofta för att vara vänstervridet.