Google Maps

Bro mellan Sverige och Finland kan bli verklighet

106 Shares

I decennier har frågan om en bro mellan Sverige och Finland diskuterats. Efter att den legat på is under de senaste åren har förslaget återupptagits igen med en plan på hur bron skulle kunna se ut.

Esa Eranti, expert på byggande i vatten, och Antti Talvitie, expert på transportfrågor, presenterade i veckan en gemensam utredning där man föreslår att en bro antingen ska byggas från Björköby till Ostnäs eller mellan Holmsund och Klobbskat.

Kostnaden för den 60-76 kilometer långa bron uppskattar man till mellan 30-50 miljarder kronor. Förslaget har tagits emot positivt av Kvarkenrådet.

– Vi tycker det är glädjande att experter utanför regionen ser potentialen i det här, och vi tittar gärna närmare på det här, säger Mathias Lindström, chef för Kvarkenrådet till SVT Nyheter.

Stärker näringslivet

Bron skulle innebära att man från Umeå skulle kunna ta sig till Vasa på en timme.

– Fartygstrafiken är känslig för störningar, som strejker. För gods norr om Tammerfors skulle Kvarkenförbindelsen spara mycket tid, mer än tio timmar då man slipper färjetidtabellerna, säger Antti Talvitie till Vasabladet.

Om det stärker näringslivet i regionen så skulle en bro kunna bli något positivt, enligt Mathias Lindström.

Är en bro mellan Sverige och Finland en bra eller dålig idé?

106 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.