➤ BROTT På fredagen dömdes ett par syriska bröder för tortyrliknande övergrepp och gruppvåldtäkter på en kvinna, vars advokat vill se livstids utvisning för utlänningar.

Under vapenhot kidnappade bröderna kvinnan som fördes till ett soprum där hon hölls tillfångatagen under flera timmar. Där tvingades hon ta av sig sina kläder och bands fast. Bröderna sprutade kallt vatten på henne och utsatte kvinnan för våld, bland annat slag mot halsen.

Fler män ska ha anslutit och även de våldtagit kvinnan – personer man dock inte har lyckats få fram identiteterna på.

Männen försökte också utpressa kvinnans väninna genom att begära en lösensumma för henne.

Bröderna döms även för fler våldtäkter i Malmöområdet.

Fängelse och utvisning
Ena brodern döms till fängelse i sju år och tre månader, den andre till tre år och tre månader. Båda utvisas till Syrien och ska betala skadestånd på mellan 155 000 och 275 000 kronor till de utsatta kvinnorna.

I samband med rättegången har en utredning från Rättsmedicinalverket bedömt att den yngre brodern är minst 18 år och inte 16 år som han själv påstått, vilket får betydelse för såväl fängelsestraffet som utvisningen.

Enligt den yngre broderns advokat är det väldigt ovanligt att utvisa någon som har permanent uppehållstillstånd och är under 18 år och han utgår från att det kommer att ändras i hovrätten.

– Det hon har varit med om är helt fruktansvärt, säger målsägandebiträdet Martin Nilsson.

Krav på strängare påföljder
Kvinnan företräds av Elisabeth Massi Fritz, som nyligen gjorde ett uppmärksammat uttalande om gruppvåldtäkter och invandrare.

Enligt Massi Fritz har offret utsatts för en stor hänsynslöshet och menar att man kan räkna med att det psykiska lidandet är oerhört svårt.

Vidare menar hon att man i Sverige inte ser tillräckligt allvarligt på våldtäkter och förordar att straffen skärps.

– Jag efterlyser strängare straff i alla våldtäktsmål och en utvisning för all framtid om du inte är svensk medborgare, det ska vara huvudregeln, säger hon till TT.