Två armeniska män åtalades i Södertälje tingsrätt för organiserade stölder av kött och elektronik till ett värde av 126 988 kronor samt urkundsförfalskning, grov olovlig körning och brott mot knivlagen. En polis beskriver den milda domen som ”helt galet”.

Trots lång kriminell karriär i Sverige med flertalet fällande domar döms den ene mannen endast till tre veckors samhällstjänst medan den andre undkom med villkorlig dom. Tillsammans döms de även att betala 51 767 kr i skadestånd till de drabbade, vilket motsvarar cirka 40 procent av stöldgodsets värde.

Det är Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, som på Twitter uppmärksammar domen.

Den ene armeniern påstår i rätten att han arbetar och har en årsinkomst på 250 000 kr men kan tyvärr inte minnas namnet på sin arbetsgivare. Trots detta tolkar rätten det som att mannen är på rätt väg och anser därför att han har möjlighet att betala böter och skadestånd.

Hade åklagaren bemödat sig med att kontrollera mannens uppgifter hade det, enligt Geijer, framkommit att hans deklarerade inkomst var på knappt 14 000 kronor.

Geijer skriver även att: ”Av erfarenhet kan vi vara säkra på att det som anmäls bara är en bråkdel av de brott som tjuvarna begått”.

Södertälje tingsrätt bedömer dock att yrkestjuvarna kommer avskräckas från fortsatt kriminalitet i och med detta, trots uppenbart hög risk för återfall i brott, ovilja att delta i frivårdens behandlingsprogram och en lång rad av tidigare domar. Inte heller tycker tingsrätten att männen bör lämna landet.

Geijer skriver bland annat att: ”Vi kan vara ganska säkra på att de inte kommer att betala detta, men även om de skulle ”göra rätt för sig” så tjänar de 75 221 kronor på affären. Inte så dåligt betalt för tre veckors ”samhällstjänst”.”

Signaturen CalleCK, som beskriver sig som ”polis på gatan i Södertälje”, skriver i en kommentar: ”Jag läste den domen idag.. Helt galet att det är så. Det ligger ett gediget utredningsarbete bakom från mina kollegor”.

Domen i fråga är Södertälje TR. Mål nr: B 2626-19 och går att beställa från Södertälje tingsrätt via ett formulär.

Den ene armeniern döms för elva stölder och den andre för att ha deltagit vid fyra av dessa. Det totala värdet av männens systematiska stölder uppskattas till 126 988 kronor men de döms till att betala endast 51 767 kronor i skadestånd.