Då mannen är funktionsvarierad och tidigare gått i så kallad särklass ansåg tingsrätten att hans förmåga att kontrollera och ha insikt i konsekvenserna av sitt handlande varit begränsad. Därmed slipper han fängelse.

Den i dag 35-årige mannen åtalades för att ha skickat sms till målsäganden, en kvinna som han varit familjehemsplacerad hos under sin uppväxt men flyttade ifrån då han fyllde 21. I meddelandena stod att hon skulle dödas och få sitt hus nedbränt om hon inte gav honom pengar.

LÄS ÄVEN: Dömdes för våldtäkt – fick straffet sänkt och slapp utvisning

I tingsrätten ansågs det enligt Dagens Juridik styrkt att målsäganden utsatts för utpressningsförsök, för vilket mannen också dömdes. Då han är funktionsvarierad ansåg tingsrätten att hans förmåga att ”fullt ut kontrollera och ha insikt i konsekvenserna av sitt handlande” varit begränsad, vilket i sin tur gjorde straffvärdet lägre än vad åklagaren yrkat på.

Dagsböter

Mannens funktionsvariation, särskilda behov och att han vid domen nyligen genomgått en hjärttransplantation gjorde att han i stället för tre månaders fängelse dömdes till 100 dagsböter.

När domen överklagades till hovrätten fastställdes tingsrättens dom.

LÄS ÄVEN: Taxichaufför våldtog kund – gifte sig och slapp utvisning