Den spanska polisen har sprängt en organiserad ring av tiggeri i landet iscensatt av personer från Rumänien, där handikappade personer transporterats till Spanien, tvingats tigga på dagarna och hållits inlåsta på kvällar och nätter. Flera har även tvingats till prostitution.

Tre rumäner har gripits i Galicien, varav en utpekas som ledaren hjärnan bakom verksamheten som beskrivs som ”brutal”.  Den spanska polisen har också befriat tio rumäner som hållits i fångenskap av den organiserade tiggarligan.

Ligan har förespeglat dem man rekryterat och transporterat från Rumänien till Spanien att de skulle få jobb i enklare serviceyrken. Väl på plats tvingades de i stället till tiggeri och prostitution.

Enligt polisutredningen har organisatörerna specialiserat sig på att lura in särskilt utsatta personer i verksamheten, många med olika typer av handikapp. Enligt välkänt mönster inom tiggeriet gjorde man bedömningen att personer med synliga handikapp väcker starkare empati hos allmänheten och därför drar in mer pengar.

De hoptiggda pengarna tog tiggarbossarna hand om. Gatutiggarna fick nöja sig med kost och logi i vad som beskrivs som trånga och smutsiga lokaler.