Tidningen Bulletin har anlitat Ricard Nilsson, dömd till livstids fängelse för trippelmordet i Klippan 1999. Det avslöjar Expressen. Bulletin-profilen Tino Sanandaji är i inlägg på Facebook mycket irriterad på Expressens rapportering, men bekräftar trots det i stort kvällstidningens uppgifter.

Expressen skriver att de tagit del av en inspelning från en extrainsatt bolagsstämma på Bulletin. Enligt inspelningen ska Ricard Nilsson ha fått i uppdrag att göra en ”internutredning” av tidningens medarbetare. Han var inbjuden till bolagsstämman av Bulletins vd, Jannik Svensson.

Inför de övriga deltagarna på stämman presenterades Ricard Nilsson som ”Aron Nilsson, affärsjurist och civilekonom”. Ricard Nilsson heter Aron i andranamn. En av deltagarna berättar för Expressen att det kändes obehagligt under mötet, men att det var först efteråt som han förstod att den inbjudne mannen var den dömde trippelmördaren.

Jannik Svensson. Foto: Instagram

Sköt ihjäl tre för pengar

Den 27 september 1999 lurades de två 65-åriga männen Gert Green och Stig Salomon-Sörensen samt Stigs 32-årige son, bilhandlaren Christer Salomon-Sörensen, till Forsmöllans rekreationsområde i Klippan i tron att de skulle köpa en bil. Där mördade Ricard Nilsson kallblodigt alla tre genom att skjuta dem i huvudet.

Motivet till morden var att komma över pengar. Ricard Nilsson hade månaden innan försökt gillra en fälla för Christer Salomon-Sörensen genom att lura honom till en enslig plats och där råna honom på pengar, men bilhandlaren kom undan, trots att rånaren spärrat vägen med ett fällt träd.

I januari år 2000 dömdes Ricard Nilsson, mot sitt nekande, till livstids fängelse för trippelmordet. Han har senare erkänt att det var han som begick dådet. 2017 tidsbestämdes Nilssons straff till 30 års fängelse, och hösten 2019 släpptes han villkorligt ur fängelset.

Innan han greps för mordet på de tre männen i Klippan satt Ricard Nilsson även häktad såsom skäligen misstänkt för mord på turnéledaren Lelle Hildebrand. Hildebrand försvann spårlöst i januari 1999 och sågs senast i livet när han åkte iväg tillsammans med Nilsson i en bil.

Tino Sanandaji arg på Expressen

I ett antal Facebookinlägg går Bulletin-grundaren Tino Sanandaji till häftigt angrepp mot Expressen för publiceringen om trippelmördaren på bolagsstämman. Han skriver att tidningen ”bara ljuger” och att den ägnar sig åt ”sjuka fantasier”.

”Expressen skadar sin trovärdighet med grundlös smuts, som vi kommer anmäla som icke pressetisk. När jag får läsa en mix av sjuka lögner och förvanskningar vet jag ofta inte ens hur jag ska svara”, skriver han argt.

Trots det bekräftar han i andra inlägg att Ricard Nilsson deltog på stämman, men som nye vd:n Jannik Svenssons personliga ombud. ”Jannik Svensson är i sin tur ingen viktig person i bolagsstämman, han är ingen ägare”, hävdar Sanandaji.

Jannik Svensson är förutom vd även en av Bulletins tre syrelseledamöter. De andra två är Tino Sanandaji och Dan Korn.

Faksimil

Styr via Google Translate

Bulletins redaktionella arbete leds från New York av chefredaktören Andrew Rosenthal, som tidigare var opinionsredaktör på The New York Times. Han tillträdde posten i april i år, och styr enligt en källa till Expressen över de tio redaktionsmedarbetarna med hjälp av Microsoft Teams och Google Translate.

Rosenthal uppges ha en månadslön på över 200 000 kronor – en ”astronomisk summa” för en tidning av den storleken, menar Expressen.

Den föra detta The New York Times-redaktören beskriver sig själv som ”så liberal som det bara går att vara”. I ett drygt två timmar långt poddavsnitt med Bulletins vd Jannik Svensson från maj i år talar han ut om sina radikala åsikter.

Sverige är rasistiskt

I poddavsnittet markerar Rosenthal tydligt mot att kalla dem som invandrat illegalt till ett land för illegala invandrare eller ”illegala främlingar”.

– Rasister kallar dem illegala främlingar. Vi kallar dem inte för det. Vi kallar dem papperslösa, korrigerar han Bulletin-vd:n.

Rosenthal fortsätter därefter med att anklaga Sverige för att vara ett rasistiskt land. Han tycker att svenskarna inte är tillräckligt generösa med att dela ut medborgarskap till invandrare från Mellanöstern, och ger svenskarna skulden för att inte fler araber studerar på högskola.

– Väldigt få jag talar med i Sverige är villiga att erkänna att det svenska systemet i praktiken är rasistiskt, säger Andrew Rosenthal och fortsätter:

– Det är faktiskt det, för systemet är inte tillgängligt för människor som inte ser ut som du gör. Det är definitionen av rasism.

Varnar för intifada

Bulletins chefredaktör fortsätter poddavsnittet med att varna för att situationen i Sveriges ”getton” kommer leda till en ”intifada”. Anledningen är, enligt honom, svenskarnas dåliga behandling av de muslimska invandrarna.

– Man kan inte hålla folk under permanent förtryck, säger han och jämför Sverige med Israels behandling av palestinierna.

Han fortsätter därefter att tala om hur USA är byggt på stulet land, och att rasism mot den amerikanska ursprungsbefolkningen ”hyllas”.

– Vi har idrottslag som har rasistiska namn och rasistiska hejaramsor. Hela cowboy och indian-grejen är djupt rotat i samhället, säger Rosenthal.

Lovordar Barack Obama

I podden ger Rosenthal även ett smakprov på sin liberala syn på sexualitet, och pratar om att 13-åriga pojkar lätt blir kåta. Han hävdar i samband med det att ”en enorm procentandel” av alla heterosexuella män testat sex med andra män.

– Jag har haft sex med män under min livstid. Jag skäms inte för att erkänna det, säger han och tillägger: Jag gick på högskolan. Herregud, jag var kåt.

Chefredaktören passar även på att lovorda USA:s president Barack Obama som ”den mest personligt mäktiga president” han träffat.

– Hans fysiska närvaro, hans sinnelag, hans engagemang. Han är charmig, rolig och avväpnande. Hans sätt att tala på är fascinerande, säger Bulletins chefredaktör Andrew Rosenthal.

LÄS ÄVEN: Bulletin-medarbetaren talar ut: ”Intern chatt fylldes av hat och fick stängas ned”

LÄS ÄVEN: SR-veteran meddelar avhopp från Bulletin efter plagiatanklagelser