En teknisk plattform som inte fungerar. Medarbetare som skriker på varandra. En nyhetsredaktion som hamnat längst ned i hierarkin. Och Ivar Arpi som saknar erfarenhet av att leda en tidning. Samnytt har pratat med en av Bulletins medarbetare som vittnar om kaoset på den högerliberala tidningen.
Att döma av de nyhetsartiklar om storbråket på Bulletin som publicerats senaste dygnet handlar det i första hand om en konflikt mellan ägartrion med Tino Sanandaji, Atta Tarki samt Pontus Tholin på ena sidan och redaktionen, ledd av nytillträdde chefredaktören Ivar Arpi, på den andra.
LÄS MER: Storbråk på Bulletin: ”Omöjlig som arbetsplats”
Men en Bulletin-medarbetare som Samnytt pratat med vittnar om att konflikterna och problemen går djupare och är betydligt mer invecklade än så.
– Det är kaotiskt, säger denne.
Bulletin-medarbetaren vill vara anonym och begär källskydd för att uttala sig. Inte minst är det ägaren Tino Sanandaji, och människorna i kretsen runt honom, som ses som ett problem.
– Det är väldigt speciella människor som är på Tinos sida, och många är väldigt extrema. Vi har blivit utsatta nog, det räcker, förklarar medarbetaren.
“Jättedåligt byggd”
Den tyngsta kritiken mot Bulletin handlar om själva hemsidan. Sidan har tagits fram av webbutvecklare i Ukraina och när redaktionen började arbeta i december förra året var den opålitlig och saknade flera grundläggande funktioner för en nyhetsplattform.
– Den var jättedåligt byggd och den kraschade om man gjorde minsta lilla sak, berättar Bulletin-medarbetaren.
– Systemet är så dåligt byggt att man inte kan se vem som har skrivit vad. Alla har egen inlogg, men man kan inte se “senaste ändrad av den här personen” och som byline kan man bara välja sitt eget namn eller “Nyhetsredaktionen”.
Eftersom webbplatformen endast tillät att artiklar antingen publicerades med skribentens namn eller “Nyhetsredaktionen” som byline, så hade redaktionen till en början inte något annat val än att publicera TT-nyheter under signaturen “Nyhetsredaktionen”. Det var något som bidrog till anklagelserna om plagiat, eftersom TT-nyheter inte kunde källhänvisas som just TT-nyheter. Numera har detta åtgärdats.
“En riktig amatörsida”
Vem som helst med en Bulletin-inloggning har även rätt att publicera artiklar. Det finns alltså inga särskilda system som ger en redaktör möjlighet att granska och godkänna artiklarna innan de publiceras för allmänheten.
I kombination med att det inte går att se vem som skrivit och publicerat vilken artikel, uppstod snabbt bråk om artiklarna.
– Det är en riktig amatörsida där vem som helst kan gå in och publicera, konstaterar Bulletin-medarbetaren.
– Ibland när saker publicerats har vi undrat vem som publicerat artikeln och varför.
Ivar Arpi anklagas för att ljuga
Medarbetaren är väldigt kritisk till att Ivar Arpi lagt skulden för de så kallat plagierade artiklarna på en ensam person.
– Det är en lögn, säger medarbetaren.
Istället pekas den tekniska plattformen ut som huvudproblemet, och det ska ha varit flera personer som skrivit de uppmärksammade artiklarna.
– Ivars kommentar gjorde att det startades drev mot nyhetsredaktionen och folk ville veta vem den här medarbetaren var, säger Bulletin-medarbetaren.
– Alla kände sig otrygga och utsatta. Och det är ett ansvar som Ivar inte verkar ta på sig. Sedan att Tino betett sig som ett troll efter det här är ett resultat av att Ivar från början pekat ut en person.
Journalisterna är “sämst behandlade”
Enligt Samnytts uppgiftslämnare har Bulletin en hierarki med ägare och ledning i toppen, därefter ledarskribenter, krönikörer och sist journalisterna på nyhetsredaktionen som påstås vara “sämst behandlade”.
Som konkret exempel på hur den hierarkin kommer till uttryck nämns huvudbilden på Bulletins Facebooksida som pryds av ägaren Tino Sanandaji i mitten, omgiven av tidningens ledarskribenter. Ingen från nyhetsredaktionen finns med, trots att ledarskribenterna har en egen Facebooksida.
– Varför är ens en ägare som Tino med på den bilden? frågar sig Bulletin-medarbetaren.
“TT och pressmeddelanden”
Enligt Bulletin-medarbetaren har den högerliberala tidningen fokuserat på att rekrytera ledarskribenter och krönikörer, och inte varit särskilt intresserade av journalistiken.
– Vi fick direktiv uppifrån att vi ska ha en nyhetssida som bygger på TT och pressmeddelanden, berättar denne.
Kritiken mot Paulina Neuding, Ivar Arpi och de andra som lett arbetet på Bulletin är hård.
– Ingen av dem har jobbat med nyheter. De vet inte hur en nyhetsredaktion ska se ut och hur det går till, lyder omdömet.
– Ivar Arpi har ingen koll på vad han gör just nu. Han har aldrig varit chefredaktör tidigare och så har han utsett sig själv till nyhetschef. Det är kaotiskt och han är lost.
Tvingades stänga intern chatt efter bråk
Även den Bulletin-medarbetare Samnytt pratar med intygar att Tino Sanandaji brukar skrika åt folk.
– När han är med på möten så skriker han. Det är hans sätt att prata, heter det.
Men det är inte bara Tino Sanandaji som skriker åt andra, vi får namn på flera personer som uppges bete sig illa mot sina kolleger. Situationen har varit så infekterad att en intern chatt, som användes av Bulletin-medarbetarna, fylldes av hat och påhopp.
– Den var tvungen att stängas ned till slut, berättar medarbetaren.
– Folk kallade varandra antisemiter och anklagade varandra för att ljuga. Man började bråka om designen på hemsidan. Man bråkade om allt.
Tino Sanandaji får stöd av Omid Smith
Under gårdagen publicerade Tino Sanandaji ett längre inlägg på Facebook där han ger sin syn på storbråket på Bulletin. Mycket av kritiken känns igen i det som Bulletin-medarbetaren vittnar om för Samnytt. Han erkänner också att han ibland kan ha en “jobbig ton”.
“Givetvis har jag en jobbig ton, är aggressiv och kan låta obehaglig att hamna i gräl med, men det relevanta är substans, inte ton”, skriver han.
I Facebookinlägget länkar Sanandaji till en viss Omid Smith, som uppges vara “dataansvarig” på Bulletin. I sociala medier är det många som frågar sig vem Omid Smith är, och vissa misstänker att det är Sanandajis alter ego.
Men Bulletin-medarbetaren som Samnytt pratat med bekräftar att Omid är en verklig person. Hans verkliga efternamn är ett annat, han bor i Stockholm och står bakom IT-företaget Code Brothers AB.
– Det är Tinos vän, berättar Bulletin-medarbetaren.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.