Burger King och McDonald’s i Västerås är utsatta för en sabotagekampanj. Genom falska bilder och påståenden från trollkonton i sociala medier försöker någon eller några skrämma människor från att äta på restaurangerna.
– Burger King gjorde en polisanmälan mot det, säger restaurangchefen Hanna Kåberg till Samnytt.

Under tisdagen fick Samnytt in ett nyhetstips via våra sociala medier. Enligt tipset påstås en Burger King-restaurang i Västerås sälja dryck i muggar stripade med logotypen för Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU). Tipsaren skickade förutom en bild även in ett videoklipp på den påstådda Burger King-muggen.

Men nyhetstipset är falskt. Burger King i Västerås har inte inlett någon form av samarbete med det socialdemokratiska ungdomsförbundet. Det säger Hanna Kåberg, restaurangchef på den drabbade Burger King-restaurangen, till Samnytt.

Faksimil

– Vi vet inte riktigt var det här kommer ifrån, säger hon till Samnytt.

– Det verkar vara någonting bland ungdomar och studenter. Att det är sådant drivande.

Har polisanmält

Hanna Kåberg misstänker att Burger King-muggen med SSU-loggan är ett led i att försöka sprida falska rykten om hennes hamburgerrestaurang. Hon berättar att hon nyligen utsatts för liknande saker.

– Det var någon som ringde och berättade att några som jobbar här hade ollat på våra burgare. Men de här namnen finns inte här. Så det har varit sådana saker. Hitte på-grejer, berättar hon.

Ryktesspridarna skapade även en fejkad Facebook-profil som de falska påståendena spreds ifrån.

– Burger King gjorde en polisanmälan mot det, upplyser Hanna Kåberg.

Hennes restaurang är heller inte den enda som drabbats.

– Jag vet att McDonald’s i Västerås också har haft problem. Det är väl generellt mot alla sådana här matkedjor kan jag jag tänka mig.

En gnuggistatuering

Arian Twana är ordförande för SSU i Västmanland. Han säger till Samnytt att SSU-loggan är en så kallad gnuggistatering, som någon satt på Burger King-muggen.

– Det där är en sådan där gnuggistatuering. Du vet sådana gnuggisar. Det är någon som har klistrat en sådan på en Burger King-mugg, säger han.

Youbert Aziz. Foto: SSU

Samnytt har även kontaktat Youbert Aziz, SSU:s kommunikationschef. Han svarar med ett antal ilskna mejl. Inte minst är han upprörd över Samnytts artiklar nyligen om SSU:s kopplingar till en rasistisk trollfabrik.

”Någon har satt en SSU-gnuggis på en Burger King-mugg. Är det ditt nya scoop? En seriös publikation beter sig inte som du gör, ni verkar inte förstå grundläggande pressetik. Att hänga ut minderåriga vid namn för helt grundlösa anklagelser som ni nyligen gjort, enbart för att det gynnar er politiska agenda, visar på varför det inte går att ta er seriöst”, skriver han bland annat.

Youbert Aziz svarar inte på om SSU ligger bakom försöket att plantera det falska nyhetstipset med den SSU-stripade Burger King-muggen, utan skriver bara fler arga mejl.

LÄS MER: SSU-ordförande knyts till rasistisk trollfabrik – kallar SD-profil ”zigenare”

SE ÄVEN: Är Socialdemokraterna en kriminell klan?