Liksom inför valet 2014 har Sverigedemokraterna köpt reklam på Stockholms bussar, och liksom för fyra år sen protesterar medlemmar i den syndikalistiska fackklubben för busschaufförer i Stockholm.

Medlemmarna, som menar att SD:s reklam är ”rasistisk”, har satt SD-annonserna i blockad. Blockaden gäller även andra fordon i Storstockholms Lokaltrafik, SL, som har partiets annonser.

– SL ska inte tillåta rasistisk och sexistisk reklam. Även om det inte är annonser om till exempel tiggeri den här gången så står SD för samma rasistiska värderingar, säger Sara Westberg, styrelseledamot för Syndikalistiska Bussektionen Stockholm av SAC Syndikalisterna, till Arbetaren.

Hos SL uppger man att man inte tillåter rasistisk reklam och att SD-annonserna är helt i sin ordning samt att man inte har för avsikt att censurera politiska partier.

I ett uttalande skriver bussförarna att ”SD vägrar acceptera de mänskliga rättigheterna, och att SD tvärtom skiljer ut olika grupper och religioner som mer eller mindre svenska”.