I fjol trädde lagen om tillträdesförbud i kraft vilket gör det möjligt för butiker att porta specifika personer. Men enligt butikschefen Ola Hollerup räcker det inte till och man orkar knappt anmäla längre då inget händer.

Lagen om tillträdesförbud trädde i kraft i mars och möjliggör för butiker att porta personer som begått upprepade stölder och befaras begå nya brott eller ägna sig åt trakasserier.

LÄS ÄVEN: Stölder och hot mot handlare ökar kraftigt

Ola Hollerup, butikschef på ICA Malmborgs i Lund, är dock inte imponerad. På pappret har stöket och stölderna minskat i butiken, men i verkligheten är läget ett annat.

– Det är för att vi inte orkar anmäla i den takt som behövs längre. Vi får inget gehör från samhället. Anmälningarna ger inget. Ibland förekommer det till och med att polisen ifrågasätter att de ska komma för att någon stulit för hundra kronor, säger Ola Hollerup till Sydsvenskan.

”En kapitulation”

Enligt Hollerup har man hittills haft tre tillträdesförbud men skulle vilja ha fler. Han skulle även vilja att de var längre än sex månader. För att få en person portad krävs dennes personuppgifter för att gå vidare till åklagare.

I butiken har man även väktare och då och då civil bevakning, då någon grips vid varje tillfälle.

LÄS ÄVEN: Trots ny lag – handlare kan inte portförbjuda butikstjuvar

– Vi hinner inte med. Det är en kapitulation. Ett tag sa vi att vi ska anmäla allt, men vi hinner inte. Vi anmäler många, men skulle kunna anmäla mycket mer. Handelsorganisationen vill att vi ska anmäla eftersom det är ett påtryckningsmedel. Jag fattar det, men vi har hållit på så länge. Vi gör vad vi orkar.