En 63-årig tidigare centerpartistisk nämndeman har dömts för att flera gånger ha våldtagit en minderårig flicka. Men han anser sig inte vara pedofil. När hovrätten behandlar överklagan mildrar de centerpartistens fängelsedom med flera månader.

LÄS ÄVEN: Återfallspedofil anställdes av kommun och arbetade med barn

Det var våren 2019 som sammanlagt tio män ställdes inför rätta för olika typer av sexbrott mot barn och kvinnor i Västsverige. En av männen är Denny Olofsson folkbokförd i Lindome som själv har suttit och dömt andra för brott i Mölndals tingsrätt.

Samtidigt som Olofsson representerade Centerpartiet i rättsväsendet samlade han på våldtäktsnoveller om barn och omsatte även fantasierna i verklighet genom att systematiskt våldta en 14-årig flicka, rapporterar Göteborgs-Posten.


Denny Olofsson Foto: Faksimil Instagram

Centerpartisten band fast flickan

Den 14-åriga flickan kom i kontakt med Olofsson efter att hon lagt ut en annons på internet där hon erbjöd sexuella tjänster för att få pengar till att köpa märkeskläder. Hon vittnar om hur Olofsson, som kallade sig själv ”Bosse”, band fast henne i samband med våldtäkterna.

– Han säger till mig att ta av alla kläder och lägga mig på massagebritsen. Sen hör jag hur han går till ett skåp och tar fram några svarta band. Och binder fast mina ben och armar så att jag ligger som ett ”x”. Sen säger han att jag ska sära på mina ben. Jag får panik verkligen, berättar flickan i rätten enligt GP.


Olofssons redskap och rum där han våldtagit flickan. Foto: polisen

Samlade barnvåldtäktsnoveller

I rättegången erkände Olofsson att han vid sidan om att utnyttja den 14-åriga flickan även köpt sex från andra kvinnor. I bevisningen mot den tidigare centerpartisten och nämndemannen har åklagaren bland annat kunnat visa bilder som Olofsson själv tagit i smyg på 14-åringen.

Vidare har polisen i Olofssons bostad påträffat en större samling av erotiska noveller som skildrar hur äldre man våldtar, binder fast, torterar och könsstympar barn.

Kämpade för värdegrund och jämställdhet

Det framgår att Olofsson under de senaste 20 åren har arbetat med barn- och ungdomsidrott inom Svenska Idrottsrörelsens studieförbund (SISU) – främst inom ridklubbar. Vidare har han sysselsatt sig med massageverksamhet för barn och vuxna.

Samtidigt som Olofsson har utnyttjat barn sexuellt har han föreläst om jämställdhet, etik och värdegrund. Under rättegången försökte han mildra sina gärningar genom att hävda att han samtidigt kämpar för kvinnor i samhället.

– Det jag tycker är viktigt är att kvinnor och tjejer tar plats i svensk idrott. Om man hade gjort research på vad jag gjort som varit bra, så hade ni sett vilken nytta jag har gjort, sade Denny Olofsson vid rättegången enligt GP.

Olofsson: Absolut inte pedofil

Åklagare Mats Ihlbom berättade under rättegången att 24 av 35 åtalspunkter handlar om sex med 14-åringar och nedåt. Sedan ställer han Olofsson frågan om han anser sig vara pedofil på vilket den tidigare centerpartisten svarar:

– Absolut inte.

Hovrätten mildrade fängelsedom

Tingsrätten dömde Olofsson till fängelse i fyra år för flera fall av våldtäkt mot barn, femton fall av köp av sexuell handling av barn och sexköp av en annan kvinna.

Den tidigare centerpartisten överklagade domen rörande våldtäkt mot barn eftersom han påstår sig inte ha känt till flickans ålder. Nu meddelar Hovrätten att Olofsson döms för brotten – däremot väljer de att mildra påföljden till tre och ett halvt års fängelse. Detta eftersom Hovrätten bedömer att Olofsson kommer att ha svårt att få liknande arbeten efter avtjänat fängelsestraff. Nedan följer motiveringen:

”Han sannolikt (kommer) att ha svårt att få liknande uppdrag i framtiden. Hovrätten anser att detta motiverar en reducering av straffvärdet med fyra månader, dvs. till tre år och sex månader”.

LÄS ÄVEN: Hovrätten räddar kvar afghansk pedofil som våldtog 11-årig flicka

authorimage