På torsdagen meddelar Centerpartiet att man säger ja till regeringens förslag om en ny så kallad humanitär skyddsgrund i den framtida migrationslagen. Man hymlar heller inte med att ställningstagandet ska leda till att afghanska ”ensamkommande flyktingbarn” ska få stanna trots att de inte har asylskäl.

Nyligen meddelade C att man kommer säga nej till regeringens föreslagna lättnader för de som omfattas av den så kallade gymnasielagen. På onsdagen röstade också en majoritet i riksdagen nej till detta, då C lade ned sina röster.

LÄS ÄVEN: Regeringsförslag: Sjukdom blir asylgrundande

Men i dag säger man alltså samtidigt ja till andra slags lättnader som regeringen föreslagit för samma grupp.

– Vi ger besked idag om att de ensamkommande som levt laglydigt, klarat sin utbildning och som är nära arbetsmarknaden men inte har fått det där jobbet som gör att de kan få permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen, de ska prövas mot den humanitära skyddsgrunden och få möjlighet att stanna, säger Centerledaren Annie Lööf till TT.

LÄS ÄVEN: C möjliggjorde gymnasielagen – säger nu nej till lättnader

En ny humanitär skyddsgrund ska ge utlänningar utan asylskäl en möjlighet att få stanna i Sverige i ”särskilt ömmande fall” som sjukdom.

Den ska också ge utökade möjligheter till att få stanna om asylskäl upphört för de som vistats i Sverige under lång tid med tillfälliga uppehållstillstånd och påstås ha fått en särskild anknytning till landet.