sjukhus korridor

Foto: W.carter.

Inrikes

Cancersjuk kvinna avled när vårdcentral inte tog kvinnans symptom på allvar

Publicerad 4/2/2019
Annons

En kvinna avled efter att en vårdcentral i Skåne slarvat i sitt arbete och missat en cancerdiagnos. Två läkare kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) eftersom de inte tagit kvinnans symptom på allvar.

År 2016 blev en kvinna i 55-årsåldern hastigt sjuk och sökte hjälp hos vårdcentralen i Östra Göinge kommun. Kvinnans kropp band vätska och på kort tid hade det resulterat i att hon ökat i vikt från 68 till 120 kilo, rapporterar Lokaltidningen.

En läkare vid vårdcentralen gjorde bedömningen att det var fel på kvinnans ämnesomsättning och behandlade henne med läkemedlet Levaxin. En tid senare började kvinnan blöda kraftigt ur underlivet men hon fick aldrig träffa en läkare för undersökning. Istället undersökte en sjuksköterska vid vårdcentralen kvinnan och kom med ett lugnande besked om att blödningen endast var en biverkning av läkemedlet.

LÄS ÄVEN: Fem månaders lång cancerkö i Skåne – flera patienter dog

Sommaren året därpå hade kvinnans hälsa försämrats ytterligare och hon var tvungen att färdas i rullstol. Då gjorde hon ett återbesök vid vårdcentralen för provtagning men den blev aldrig av – istället sköt sjukvårdspersonalen upp tiden sex veckor. I slutet av sommaren var tillståndet ännu sämre och kvinnans sambo larmade därför en ambulans som tog henne till Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK).

Läkarna vid CSK konstaterade att kvinnan hade livmoderhalscancer som hade kunnat bli botad om hon fått vård i tid. Istället avled hon.

Kvinnans anhöriga har anmält händelsen till IVO som nu riktar skarp kritik mot sjuksköterskan som på egen hand gjorde bedömningen att blödningarna enbart var en biverkning. Ytterligare två läkare vid vårdcentralen kritiseras även för att de inte har tagit kvinnans symptom på allvar. Även vårdcentralen får kritik för att ha missat att meddela kvinnans specialistläkare om det försämrade hälsotillståndet.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons