På grund av av platsbrist på Danderyds sjukhus i Stockholm fick en multisjuk äldre man som kom in med ambulans bege sig hem igen. Det slutade med att mannen dog av blodförgiftning. ”Det pågår ett intensivt arbete på sjukhuset och regionen att tillskapa tillräckliga vårdplatser”, skriver sjukhuset i en Lex Maria-anmälan.

Mannen som bland annat hade spridd prostatacancer var svårt sjuk och hade fått febernedsättande medicin av ambulanspersonalen. När de anlände till sjukhuset var mannens temperatur normal – sjukhuset tog blodprov, röntgade och skickade sedan hem mannen, rapporterar StockholmDirekt.

LÄS MER: Man avled efter väntan på akuten: ”Platsbrist och överansträngning på personalen får konsekvenser”

När Danderyds sjukhus senare såg resultatet från blodprovet visade det på bakterier och då försökte man kontakta mannen. Det var dock för sent eftersom mannen redan avlidit av blodförgiftning. En obduktion visade att han haft lunginflammation.

Enligt en utredning som sjukhuset har genomfört skickade man hem mannen eftersom det rådde platsbrist. Utredningen visar även att patienten borde ha lagts in eftersom han både var äldre och hade många sjukdomar. I en anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver Danderyds sjukhus:

”Det pågår ett intensivt arbete på sjukhuset och regionen att tillskapa tillräckliga vårdplatser för att möjliggöra inneliggande vård av en patient som denna.”

LÄS ÄVEN: Skickades hem från akuten trots svåra smärtor i bröstet – avled av hjärtstopp