En muthärva rullas nu upp som involverar teknikjätten Canon och Akademiska sjukhuset i Uppsala. För att företaget skulle välja dem som leverantör smörjdes sjukhuschefen med en rundlig summa pengar. Det avslöjar SVT Uppdrag Granskning.
Akademiska behövde köpa in ny avancerad röntgenutrustning. Sådan finns det flera företag som kan leverera. En av dem är Canon Medical Systems. För att vinna upphandlingen erbjöd företagets vd Ann-Charlotte Nylander sjukhusets dåvarande verksamhetschef Adel Shalabi 200 000 kronor kontant under bordet.
Den aviserade mutan ledde dock till en intern konflikt på Canon. Efter diskussion beslutades att den från början ospecificerade kontantutbetalningen i stället skulle göras om till ett fiktivt konsultarvode som skulle se bättre ut vid en eventuell revision.
Affären genomfördes, utrustningen levererades och betalades. De ompaketerade mutpengarna betalades ut till sjukhusets verksamhetschefs företagskonto. Detta var 2019.
Hemliga mejlkonversationer avslöjar upplägget
Vad parterna däremot glömde var att sopa igen spåren efter sig, även om försök gjordes. Kvar i systemen på Canon och Akademiska fanns mejlkonversationer mellan Nylander och Shalabi som avslöjade mutupplägget trots att man för att undvika insyn flyttat över samtalen till anonyma hotmail-adresser.
Konversationerna läcktes nyligen till SVT som avslöjar härvan i ett avsnitt av Uppdrag Granskning med rubriken ”Vårdchefens hemliga avtal”. Varken Nylander eller Shalabi vill när de konfronteras erkänna mutupplägget eller visa upp det avtal som formellt tecknades om ”konsultarvode”.
En försvårande omständighet är att de tjänster som Shalabi skulle utföra som motprestation för de 200 000 kronor han fick förskottsutbetalda aldrig har genomförts. Enligt uppgift ska det ha handlat om en serie föredrag verksamhetschefen förbundit sig att hålla. Att det inte blev av skyller man nu på pandemin.
Flotta middagar och bjudresor
Vid sidan av pengarna smörjde Canon även Shalabi med ett antal flotta bjudmiddagar i Sverige och utomlands. Flera personer i Akademiskas ledning bjöds av Cannon på resor till mässor i olika länder där teknikföretaget plockade upp notan.
Samtliga inblandade förnekar att det skulle finnas något samband mellan miljonaffären och bjudmiddagarna, bjudresorna och det påstådda konsultarvodet till Shalabi.
Regionen har polisanmält
Region Uppsala (landstinget) har efter avslöjandena gjort en polisanmälan. Om utredningen leder till åtal och fällande dom kan det bli fängelse för både Shalabi och Nylander.
– Ni har gjort det troligt att det finns ett mutbrott i den här affären och då är det ju de rättsvårdande myndigheterna som får ta det vidare, säger Anne Nilsson, chefsjurist på Region Uppsala till SVT.
Shalabi arbetar inte längre kvar som verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han har idag i stället framskjutna tjänster på Karolinska Universitetssjukhuset.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.